AnnonsMiele

Energikoll sparar stora pengar

30 jan 2024

Lars Svingdahl
Lars Svingdahl rekommenderar alla föreningar att noga övervaka sin energianvändning så att fel i systemen kan upptäckas snabbt.

Koll på energistatistiken kan spara stora summor för bostadsrättsföreningen. Här kommer några tips från Lars Svingdal Borätt forum teknik.

─ Energistatistik är statistik på en fastighets energiförbrukning. I huvudsak handlar det om att använda sig av information som i stort sett alla leverantörer tillhandahåller. Man kan göra det själv eller ta hjälp av sin förvaltare, säger han.

Han anser att alla Brf:er borde övervaka sin energi- och vattenanvändning eftersom det är några av föreningens största kostnadsposter. Han rekommenderar att föreningen använder undermätare och sensorer för att hålla koll.

– Blir det något fel så kan man upptäcka det snabbt och åtgärda. Ett enkelt sätt att undvika ibland mycket stora extra kostnader.

Genom att övervaka energianvändningen kan man identifiera områden där det går att effektivisera och minska onödigt slöseri, vilket kan leda till lägre energikostnader.

Det vanligaste sättet är att samla in statistiken från mina sidor hos energileverantören

Man kan också läsa av sina mätare själv för att samla statistik, eller anlita förvaltaren eller annan entreprenör som utför det åt föreningen.

– ­Fördelen med att anlita förvaltare eller annan entreprenör är att man får hjälp att analysera och tolka mätdatat, säger Lars Svingdahl.

En längre intervju med Lars Svingdahl finns i årets första nummer av Borätt som landar i brevlådorna under nästa vecka. Borätt 1 2024 har temat Energi.

Föregående artikel Uppfyller er förening Elsäkerhetsverkets nya krav?
Nästa artikel Styrelsearbetet är inte alltid enkelt… Men vi hjälper dig!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här