AnnonsElectrolux Professional AB

Ett rekordhögt utbud av bostäder – främst bostadsrätter

13 jun 2022

Utbudet av bostäder, främst bostadsrätter, ligger på höga nivåer – rekordnivåer enligt Booli. Antalet annonserade objekt ökade med 30 procent jämfört med samma vecka i fjol. Enligt Booli växer det totala utbudet i både Storstockholm och riket som helhet. Varannan bostadsköpare tror att priserna ska sjunka i framtiden.

I jämförelse med samma vecka i fjol (31 maj-6 juni) handlar det om en ökning av utannonserade bostäder med hela 23 procent. I siffrorna ingår både det aktiva annonsutbudet och det utbud som annonseras som ”snart till salu”.

Fin fasad
Antalet objekt som annonserades som ”till salu” på Hemnet ökade med 30 procent under samma vecka jämfört med i fjol – från 21 657 bostäder i fjol till 28 186 i år.

– Det är rekordnivåer. Vi ser tydliga tecken på att köpare och säljare inte hittar varandra. Jag tror att det blir trögt hela sommaren och risken är stor att mycket av utbudet kommer att finnas kvar när hösten kommer, säger Josephine Linghammar, marknadschef vid bostadssajten Booli.

Avstannande och avvaktande marknad

Enligt Josephine Linghammar är detta ett tydligt tecken på en avstannande marknad och säljarna vill passa på innan marknaden blir ännu mer osäker medan köparna avvaktar. Utöver att det publiceras mer bostadsannonser än tidigare ligger också många bostäder kvar sedan i våras.

– Vi har en fortsatt tydlig nedgång i prisförväntningarna i juni och nu tror varannan bostadsköpare att bostadspriserna ska sjunka framöver. Det stärker bilden av att vi är inne i en köpares marknad, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Bland dem som planerar att köpa en bostad räknar bara 20 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 36 procent under maj månad.

Det är svårt att förutse vad som kommer att hända på bostadsmarknaden, därför försöker många sälja sin bostad nu i stället för att vänta.

– Att många lägger ut sin bostad till försäljning kan absolut vara en effekt av att bolåneräntorna väntas stiga, säger Josephine Linghammar.

Andelen prissänkta lägenheter var 9,3 procent under vecka 22, upp från 6,1 procent i fjol. Andelen prissänkta hus har i stort sett dubblerats, till 8,9 procent förra veckan från 4,6 procent för ett år sedan.

Källa: SvD

 

 

Föregående artikel Den rörliga räntan dubbelt så hög om ett år
Nästa artikel Tidningen Borätt – Nytt nummer ute!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här