AnnonsElectrolux Professional AB

Experten: Avgifter bör höjas rejält i nyproduktioner

26 apr 2021

Idag visar i stort sett alla ekonomiska planer för nyproduktion av bostadsrätter underskott och ett sparande som ligger under sparbehovet för framtida renoveringar och underhåll, skriver Swedbank i en färsk analys. För att täcka upp detta måste avgifterna höjas rejält menar Arturo Arques, privatekonom Swedbank och sparbankerna.

I undersökningen konstaterar Swedbank och sparbankerna att bostadsutvecklare underskattar sparbehovet för nybyggda bostadsrättsföreningar. Banken har i sin analys studerat tio ekonomiska planer, och resultatet är skrämmande.

– I genomsnitt skulle årsavgifterna behöva höjas med 43 procent för att täcka samtliga kostnader, skriver Arturo Arques i sitt senaste blogginlägg på Swedbank. Anledningen är att den ekonomiska planen för nästan alla nyproducerade bostadsrätter visar underskott och ett för lågt sparande. Även om man räknar bort ytskikt och stomme sparar föreningarna för lite.

– Om jag plockar bort lägenheternas ytskikt och fastighetens stomme, vilket jag tycker är tveksamt, då får jag ett avskrivningsbehov på 300 kronor per kvadratmeter boyta och år. Då behöver man höja avgifterna med 24 procent. Så oavsett hur man räknar behöver avgifter höjas, säger Arturo Arques.
Styrelser som precis tagit över efter interimsstyrelsen måste ta tag i siffror och underhållsplan direkt, menar Arturo Arques. Ju längre tid det tar för styrelsen att täcka ett eventuellt underskott, desto kraftigare kommer en höjning av månadsavgiften bli i framtiden.

Arturo Arques, Swedbank.

– Det första är att sätta sig ner och ta fram en underhållsplan för 50 år framåt och stämma av sparbehovet samt anpassa årsavgiften. Det kan vara en smärtsam anpassning, men ju längre tid man väntar desto smärtsammare blir det. Viktigt att understryka är att det här problemet är generellt, inte bara för nyproducerade föreningar, säger Arturo.

Ekonomiska planer är för svåra att tyda

Arturo Arques lyfter också fram att de ekonomiska planerna är för krångliga och ser gärna att planerna blir mer pedagogiska.

– Den ekonomiska planen är väldigt viktig eftersom det är det enda dokument konsumenten har att förlita sig på vid köp av nyproduktion. Samtidigt vet vi att det är svårt för konsumenter att förstå den ekonomiska planen och att den ofta saknar viktig information, säger Arturo.

Tips till den som funderar på att köpa en nyproducerad lägenhet
  • Läs alltid den ekonomiska planen om du köper en nyproducerad bostadsrätt. Be om att få ta del av kostnadskalkylen innan du skriver på något avtal. Det finns många bra hemsidor med värdefull information för dem som vill köpa en bostadsrätt till exempel www.hallakonsument.se och www.borattupplysning.se.
  • Bedöm om månadsavgiften för lägenheten är rimlig. Om intäkterna inte täcker kostnaderna, ta reda på hur mycket avgifterna måste höjas för att täcka samtliga kostnader.
  • Ta reda på föreningens sparande genom att beräkna summan av årets resultat och avskrivningar. Dividera beloppet med den totala boytan (BOA). Är beloppet under 300 kronor per kvadratmeter boyta och år sparar föreningen sannolikt för lite.
  • Finns det en trygghetsgaranti? Det vill säga vad händer om någon eller några bostadsrätter inte blir sålda? Det bästa för föreningen är att bostadsutvecklaren/byggföretaget köper lägenheterna och betalar lägenheternas månadsavgifter.
  • Att köpa nytt har många fördelar. En fördel är att du kan påverka ytskiktet i lägenheten. Det finns heller inget renoveringsbehov. Utnyttja ditt medlemskap att påverka styrelsen att tänka långsiktigt. Det kan du bland annat göra genom att se till att föreningen har ett tillräckligt sparande och täcker samtliga kostnader. På det viset undviker du kraftiga höjningar av månadsavgiften i framtiden.
Föregående artikel Gamla bussbatterier lagrar sol-el
Nästa artikel Deklarera försäljning av bostadsrätt – 9 av 10 gör fel

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här