AnnonsElectrolux Professional AB

Expertens tips: Så spar ni pengar till er bostadsrättsförening

22 feb 2021

Det kan vara en utmaning att driva en bostadsrättsförening. Det handlar inte bara om att få folk att sitta i styrelsen och ha stämmor. Man behöver även sköta om föreningens ekonomi.

Det kan vara svårt för en bostadsrättsförening att få ihop ekonomin. Då kan det vara bra att fråga sig hur man som bostadsrättsförening kan spara pengar. För att ta reda på detta har Borätt Forum pratat med Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna, som ger sina bästa tips på hur en bostadsrättsförening kan bli av med dyra utgifter.

Arturo Arques, Privatekonom på Sparbankerna och Swedbank.

– Sköt om fastigheten, det är billigare att hålla fastigheten i gott skick. Då förlänger man livslängden och det blir billigare i slutändan. Att slarva med underhåll kortar livslängden och det gör att slitage- och avskrivningskostnaden ökar, säger han.

Ekonomiska svårigheter för en bostadsrättsförening kan även bero på gamla avtal som tidigare styrelser gjort eller upphandlingar som görs från samma företag som tidigare. Dessa avtal är kanske inte rent ekonomiskt de bästa längre men man tar det ändå för man vet vad man får.

LÄS ÄVEN: Expertens bästa spartips: Så får du ihop kontantinsatsen

– En bostadsrättsförening har ofta högre driftkostnader jämfört med fastighetsbolagen. Bostadsrättsföreningarna är inte lika skickliga på att förhandla fram bra villkor och saknar stordriftsfördelar som fastighetsbolagen har, säger Arturo Arques.

Vidare ger han ytterligare några tips till styrelser i bostadsrättsföreningar.

  • Konkurrensutsätt alla leverantörer som föreningen har avtal med jämna mellanrum.
  • Vid upphandlingar, ta in minst tre offerter från olika leverantörer.
  • Fokusera på Förvaltningstjänster, teknisk- och ekonomisk förvaltning.
  • Tänk på att billigast är inte alltid bäst. Ta hänsyn till både pris och kvalité.

Besök Arturo Arques blogg på Swedbank. 

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här