AnnonsElectrolux Professional AB

Experter ense: Stora avgiftshöjningar väntar

17 maj 2022

Mörkare utsikter. Stigande inflation och räntehöjningar kan tvinga många brf:er att höja sina avgifter.

Nu kommer signaler från flera håll om att höjda räntor kommer att ge högre avgifter i bostadsrättsföreningarna.

Dagens Industri har intervjuat konsultbolaget Finopti som förhandlar lån för omkring 400 bostadsrättsföreningar. DI beskriver situationen som ”ett stålbad” och Finoptis vd Hans Arén förklarar att långräntorna ”fullständigt gått genom taket”. Under maj har långräntorna tangerat 3 procent för lån med bindningstid på 5 år. I februari låg 5-årsräntan omkring 1 procent.

Borätts krönikör Leif Hässel är inne på samma tankegångar. I  nästa nummer av Borätt skriver han att Riksbankens reporänta förväntas ligga på 1,75 procent vid årsskiftet och att denna förväntan om högre styrränta ger en dramatisk ränteuppgång. Riksbanken anger själva att en neutral styrränta ligger på ca 2,5 procent dvs mer än två procentenheter högre än i dag.

Detta kommer enligt både Finopti och Leif Hässel att innebära att föreningarna behöver höja avgifterna kraftigt, särskilt de som är högt belånade.

Läs mer om den förväntade utvecklingen och vad föreningen kan göra för att möta högre räntor i Leif Hässels krönika i Borätt 3/2022 som kommer ut i början på juni.

Föregående artikel Byggkostnaderna skjuter i höjden – det är dags att räkna om kalkylerna
Nästa artikel Nu går startskottet för Framtidens Backaplan

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här