AnnonsElectrolux Professional AB

Få har koll på höjningen ROT-avdraget

30 maj 2024

Från den första juli höjs taket för ROT- och RUT-draget tillfälligt tills årets slut. Det blir separata tak, både upptill 75 000 kronor. Vilket är en avsevärd skillnad jämfört med idag. Problemet är dock att få svenskar känner till höjningen eller vet hur man utnyttjar avdraget. Det visar en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Beijer Byggmaterial.

Från och med den 1 juli kommer taket för ROT-avdraget att höjas från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Höjningen, som enligt undersökningen var okänd för 70 procent av de tillfrågade i undersökningen, syftar till att göra det möjligt för fler hushåll att genomföra renoveringar. Regeringen vill temporärt främja sysselsättningen i byggsektorn under lågkonjunkturen i svensk ekonomi.

För en privatperson är det smidigt att använda ROT-avdraget. Avdraget består i 30 procent av arbetskostnaden vid en Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad. Maximalt kan man alltså få avdrag på 75 000 kronor på en arbetskostnad på 250 000. Detta kan ju delas upp på flera poster. Avdraget görs av företaget som utför arbetet, innan fakturan skickas ut. Företaget ansöker sedan om att få summan utbetalad och du som beställare får ett brev från Skattemyndigheten som visar vad som betalts ut. Men förutsättningen för att få maximalt avdrag är att arbetena utförs under andra halvåret i år.

Föregående artikel 90-åring får fortsätta hyra ut
Nästa artikel Funkishus – en skatt att vårda

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här