AnnonsElectrolux Professional AB

Få och för små avgiftshöjningar

12 dec 2022

Så många som sex av tio bostadsrättsföreningar höjer inte avgifterna alls. Cirka fyra av tio bostadsrättsföreningar höjer månadsavgiften från årsskiftet och snitthöjningen ligger kring tio procent, visar statistik från två förvaltarföretag.  

Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom, ställer sig kritisk till föreningarnas ekonomiska förvaltare.  -De måste informera styrelserna vad framtida konsekvenser blir om de inte höjer avgifterna. Foto: Annika Gerendas

–Det är alldeles för lite, ekonomiska förvaltare och revisorer måste steppa upp. Kunderna (läs styrelserna) lyssnar på förvaltarna och de måste förklara för kunderna vad konsekvenserna blir om de inte höjer avgifterna, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom som ställer sig kritisk till föreningarnas ekonomiska förvaltare. 

Informerar ni styrelserna om att de måsta höja avgifterna? 

–I våra möten så rekommenderar vi styrelserna att det är en avgiftshöjning som gäller för majoriteten. Det är vår rekommendation med tanke på räntekostnader och inflation, säger Sebastian Verrone, ekonomisk förvaltare på Storholmen förvaltning. 

I nästan hälften av alla föreningar höjer man avgifterna med cirka tio procent. Är inte det alldeles för lite? Det gör bara att underskotten rullar vidare. Vad är din kommentar? 

–Vi förklarar för våra kunder om den rådande situationen och om de redovisar i K3 så får man en bild över föreningens faktiska ekonomi och status. Vi rekommenderar att de ska jobba mot att inte gå med underskott och att successivt höja avgifterna för att täcka upp mot kostnaderna.  Det är inte alla som vill höja så mycket som ibland kanske behövs, det gäller framförallt föreningar med stora underskott.  

Har ni någon statistik kring hur många som höjer avgifterna? 

–Ungefär 60 procent som vi förvaltar kommer att höja avgifterna mellan 10-50 procent, det är väldigt olika i föreningarna. Vi försöker påtala för föreningarna att det är viktigt att ha ett långsiktigt sparande, avslutar Sebastian Verrone. 

 

Föregående artikel Funkis i sin ”bästa form”
Nästa artikel Nya skäl för att pausa amortering

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här