AnnonsMiele

Få skyddar sig mot vattenskador

5 jul 2023

Enligt en Sifo-undersökning från försäkringsbolaget Dina Försäkringar är det en överraskande låg andel av hushållen som skyddar sig mot vattenskador, trots att det är den vanligaste typen av skada i hemmet. Undersökningen visar att nästan alla har en brandvarnare (83 %), men endast en av tio hushåll (10 %) har investerat i ett vattenlarm för att upptäcka vattenläckor.

Brandvarnare och inbrottslarm är vanliga åtgärder för att skydda bostaden, medan säkerhetsdörrar är vanliga hos bostadsrättsägare. Trots att vattenskador är mycket vanligt förekommande och mer än var fjärde person som haft en skada i hemmet de senaste tre åren uppger att det var relaterat till vatten eller fukt, är det få som har ett vattenlarm installerat. Det är förvånande med tanke på att bara 1 procent rapporterade skador relaterade till brand.

Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar, anser att en vattendetektor borde vara lika självklar i hemmet som en brandvarnare. Foto: Adobe Stock.

Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar, påpekar att vattenskador ofta uppstår på grund av droppande kranar, läckande diskmaskiner eller intensiva regnoväder. Enligt Vattenskadescentrums Vattenskaderapport för 2021 rapporterades nästan 100 000 vattenskador under året, vilket visar på problemets omfattning. Kostnaderna för dessa skador är betydande, och försäkringsbolagen har under de senaste fem åren betalat ut cirka fyra miljarder kronor varje år i ersättning relaterat till vattenskador.

Winberg betonar att vattenskador är både kostsamma och tidskrävande att reparera, och en vattendetektor skulle kunna varna i tid vid eventuella vattenläckage. Hon anser att en vattendetektor borde vara lika självklar i hemmet som en brandvarnare.

Utöver vattenlarmet nämns även andra åtgärder som är vanligare än vattenlarm, såsom övervakningskameror och fönsterlås.

 Vanligaste skadorna/felen i hemmet

Totalt Villa Bostadsrätt Hyresrätt
Rör som går sönder 4% 6% 3% 2%
Elfel 6% 8% 3% 5%
Brand 1% 1% 0% 1%
Avloppsfel 10% 13% 7% 10%
Takläcka 5% 8% 2% 2%
Fuktskador/mögel 8% 10% 6% 7%
Värmesystemet går sönder 7% 12% 3% 3%
Frysskador till följd av låga utetemperaturer 1% 1% 0% 1%
Skadedjur (husbock, råttor etc) 8% 11% 5% 7%
Blixtnedslag 1% 2% 0% 1%
Skada pga av extremväder (översvämning, storm etc.) 2% 3% 1% 2%
Annat 2% 2% 3% 1%
Har inte drabbats av några skador 63% 51% 75% 73%
Drabbats av någon skada (summering) 37% 49% 25% 27%

 

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 13–21 februari 2023. Totalt intervjuades 3051 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

 

 

 

Föregående artikel Semestern en tid för återhämtning & avkoppling
Nästa artikel Grannar – det retar vi oss mest på

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här