AnnonsStyrelsesupport

Trendbrott för lägenhetspriser?

11 aug 2021

Enligt SBAB:s och Booli:s prisindex HPI föll lägenhetspriserna i samtliga regioner i Sverige i juli med undantag av Stormalmö. I Storstockholm backade lägenhetspriserna med 2,6 procent. Villapriserna föll med 3,4 respektive 4,4 procent i Storgöteborg och Stormalmö medan de stod mer eller mindre stilla i Storstockholm. Statistiken bygger på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli under juli månad.

– Den negativa utvecklingen för lägenheter under juli kan inte förklaras av normala säsongsmönster, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Han menar samtidigt att man ska vara försiktig med att tolka enskilda månadsutfall, men att det blir mer och mer tydligt att vi gått in i ett betydligt lugnare läge på bostadsmarknaden.

– Vi har nu haft två månader med röda siffror i våra storstadsområden, säger Robert Boije.

En fortsatt återhållsam utveckling på marknaden

Han berättar att de noterade en avtagande prisökningstakt på bostäder redan runt april och utvecklingen sedan dess stärker bilder av att prisutvecklingen på lägenheter mattats av betydligt. Normalt brukar dock augusti ge prisökningar på lägenheter som är större än 12-månadsgenomsnittet. Det är därför möjligt att man även detta år får en viss uppgång i augusti.

– Samtidigt brukar resten av hösten vara lugnare, så vi bör nog förvänta oss en i stort återhållsam utveckling på marknaden för lägenheter i höst, avslutar Robert Boije.

 

Föregående artikel Regnvatten – en resurs att ta vara på
Nästa artikel Var rädd om träden i staden!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här