AnnonsElectrolux Professional AB

Får man röka och grilla på balkongen?

18 apr 2023

Värme och sol innebär balkongfester och grillkvällar för många. Som ett ”brev på posten” uppstår ofta tvister där boende känner sig störda av såväl cigarettrök som grillos. Vad får man göra på sin egen balkong? Rök som rök, får man röka får man grilla eller? Vi reder ut frågetecknen.

Ett är säkert – det finns inga lagar som förbjuder boende att röka, grilla eller festa på balkongen. Men lagen säger ändå att man inte får störa sina grannar hur mycket som helst.

– Det ligger nära till hands att tro att om grannen får röka måste grillning vara tillåtet. När det gäller grillning på balkong har däremot både bostadsrättsföreningar och hyresvärdar rätt att förbjuda det på grund av brandrisken. Det går att införa såväl ett totalförbud som att endast tillåta el- eller gasolgrillar alternativt att hänvisa till en gemensam grillplats på gården. Det finns dock ingen lagstiftning som reglerar grillning på balkong så om det saknas bestämmelser i avtal eller stadgar så är det fritt fram att grilla, enligt Bostadsjuristerna.

Föreningen kan i sina stadgar införa regler om att rökning inte är tillåten i allmänna utrymmen som trapphus, tvättstuga eller gemensamhetslokal. Endast i särskilda allergihus går det att helt förbjuda rökning även i de enskilda lägenheterna.Foto: Adobe Stock

Tobaksrök kan utgöra en olägenhet för människors hälsa om den regelbundet tränger in i bostadslägenheten. Men om man inte besväras av tobaksröken när man stänger fönster och dörrar är störningen inte är så allvarlig att den kan förbjudas. Normalt är det därför svårt att förbjuda rökning på balkonger.

Just rökning på balkong i flerfamiljshus är en fråga som vid många tillfällen bedömts av domstol utifrån olika lagstiftningar och enligt dessa domar finns det vissa företeelser som regelmässigt får accepteras i samhället, varav rökning är en. Enligt rättspraxis finns det alltså inte lagstöd för en bostadsrättsförening att förbjuda personer att röka i sina lägenheter eller på sina balkonger, enligt Bostadsjuristerna.

 

Föregående artikel Svårt att sälja nyproducerade bostadsrätter
Nästa artikel Styrelseenkäten: Frestelse att spara på underhåll

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här