AnnonsMiele

FI: Krav på digitala amorteringsunderlag

22 feb 2024

Från och med september i år måste banker och andra bolåneföretag lämna amorteringsunderlag digitalt och snabbt enligt beslut från Finansinspektionen (FI). Det gör det enklare för kunderna att ta del av amorteringsunderlaget och kan öka rörligheten på bolånemarknaden.

Om en bolånekund vill byta bank behöver kunden ett amorteringsunderlag, annars kan man inte flytta lånet. I dag kan många kunder inte få detta underlag digitalt. FI har nu beslutat att alla banker och andra bolåneföretag måste både kunna ta emot och lämna amorteringsunderlag digitalt från och med den första september 2024. Och detta ska göra skyndsamt.

− Detta är en konkret åtgärd för att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Kunder upplever att det kan vara svårt att påverka sin situation och att det kan vara besvärligt att flytta sitt bolån. En orsak bedöms vara att långivarna av olika anledningar försenar eller försvårar för kunderna att få ut amorteringsunderlaget, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI i ett pressmeddelande.

FI menar att kravet på digitala underlag ökar rörligheten och då även konkurrensen mellan bankerna. Banker ska inte kunna missbruka kundernas beroende av sitt amorteringsunderlag.

− Detta är en konkret åtgärd för att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI i ett pressmeddelande. Foto: Finansinspektionen press.

Sedan tidigare har FI föreslagit en ny modell för att beräkna ränteskillnadsersättning som gör det enklare att bryta bolån i förtid. De har också ett pågående arbete om fler åtgärder för att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Det arbetet ska vi redovisa i slutet av maj enligt pressmeddelandet.

Källa: FI

Föregående artikel Konsumtionen stiger liksom lönerna
Nästa artikel Så kan brf hantera seg betalare

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här