AnnonsElectrolux Professional AB

Fler kan gynnas av fallande bostadspriser

23 sep 2022

I tisdags höjdes styrräntan med en procentenhet ytterligare. Det kan leda till att bostadspriserna fortsätter att falla. Men förstagångsköpare och de som vill byta upp sig kan ha ett bra läge, säger mäklare och boendeekonomer till Svenska Dagbladet.

Styrräntan ligger nu på 1,75 procent. Vilket innebär att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka även under 2023, konstaterar Riksbanken i sin penningpolitiska rapport.

Riksbanken bedömer en total nedgång på 18 procent från toppen i början av 2022 till botten i början av 2024. Men Boendeekonomen Claudia Wörmann vid SBAB, räknar med en ännu större nedgång, på 20 procent under samma tidsintervall.

– Som säljare tänker man att man vill sälja snabbt innan priserna går ner mer, och som köpare kanske man väntar på att priserna ska gå ner ytterligare. Så det finns en avvaktan där köpare och säljare inte har samma uppfattning, säger hon till SvD.

Bahar Nabavi är mäklare vid Innerstadsspecialisten och hon menar att läget på bostadsmarknaden inte är nattsvart – och att det till och med kan finnas vinnare.

Hon nämner bland annat de som ska köpa sin första lägenhet som kommer in på en marknad med lägre priser.

– Även de som vill byta upp sig har ett bra läge nu. Man kanske inte får så mycket som man hoppats för sin lägenhet, men samtidigt finns det ett större utbud och lägre priser på det man ska köpa, säger hon till Svenska Dagbladet.

Föregående artikel Veckans fråga – bästa tipsen för att klara av den stundande vintern
Nästa artikel Energibesparande åtgärder lyfte Brf Furan

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här