AnnonsElectrolux Professional AB

Fler köpare hoppar av nybyggena

25 okt 2022

 

. Klimatsmartgge planeras i Uppsala.
Nu tvekar många köpare att binda sig för nyproduktion.

En titt på bostadsutvecklarnas sajter visar att många byggen med planerad inflyttning hösten 2023 eller vintern 2024 är igång. Men vågar bostadsköpare binda upp sig redan nu? En genomgång som Dagens Industri gjort visar fler köpare än normalt tycks hoppa av.

Borätt Forum fick en intervju med Henrik Lenander, ansvarig för nyproduktion på Fastighetsbyrån.

Han befinner sig i Göteborg där han ska hålla ett seminarium för bostadsutvecklare om det som sker på marknaden just nu.

 

Vågar konsumenterna binda upp sig för ett boende som ska stå färdigt om ett eller två år?

– Marknaden för nyproduktion har till nyligen drivits av att marknaden tror på stigande priser. Nu är osäkerheten betydligt större. De som flyttar från ett stort boende till ett mindre har ofta marginaler, men för de som vill byta upp sig är situationen mer svårbedömd. De behöver sälja sin bostad innan de tillträder, men det är svårt att veta hur mycket den nuvarande bostaden är värd om två år. Därför sitter de gärna still i båten nu.

Hur påverkas priserna på nyproduktion?

– Priserna på nyproduktionen kommer att följa utvecklingen i det befintliga bostadsbeståndet. Om marknadsutsikterna är osäkra kommer nyproduktionen att säljas med en större riskpremie.

Är det många som hoppar av?

– Affärsmodellen för nyproduktion bygger på att de nya bostäderna säljs i ett tidigt skede. Under perioden 2020 till tredje kvartalet 2022 har vi sålt 10 000 nyproducerade lägenheter. Men nu ser vi att fler kliver av sina bokningsavtal till följd av oro på marknaden.

 

 

Föregående artikel Minska risken att få betala andras skulder
Nästa artikel De hetsiga budgivningarna är över visar ny trend

2 Kommentarer

  1. Hej!
    Vad händer om man inte får det lån som utlovades våren 2021 innan Putin startade kriget i Ukraina. Är det Force Majeure. Hur skall man agera?

  2. Kan du utveckla detta en aning, är det så att du/ni fått ett lånelöfte för ett köp som låg en bit in i framtiden?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här