AnnonsMiele

Fler tror på lägre räntor och högre bostadspriser

19 jan 2024

Midvinterkylan håller hela nästan Sverige i ett järngrepp och vi är mitt i årets ekonomiskt sett tuffaste månad. Så det är verkligen på plats med lite positiva nyheter. Storbankerna tror på räntesänkningar redan i maj, SEB:s bostadsindikator visar att nästan vartannat hushåll tror stigande bostadspriser samtidigt som inflationen faller ner mot Riksbanken mål.

Nordea, SBAB och Swedbank tror på en sänkning i maj. Handelsbanken är något försiktigare och tror att Riksbanken väntar till augusti med att sänka. SBAB är desto mer optimistisk och prognostiserar hela fem sänkningar av styrräntan under 2024. Till och med

Inflationstakten är också glad läsning. Inflationen fortsatte ner i december. Mätt utifrån 12-månaderstalet för KPIF låg inflationen på 2,3 procent i december, alltså marginellt över Riksbanken mål på två procent och den lägsta inflationen sedan i juli 2021.

SEB:s Boprisindikator ökar med 15 enheter i januari, från plus 4 till plus 19. Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger nu på 40 procent, en ökning med 7 enheter från förra månaden och den högsta nivån sedan 2022. 21 procent tror dock på fortsatt fall medan 26 procent tror på ett oförändrat läge.

 

Föregående artikel Nya lagar 2024 – så måste du sopsortera | Vi erbjuder enkla lösningar | GRATIS besiktning!
Nästa artikel Föreningen med digital koll

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här