AnnonsMiele

Flera räntesänkningar nästa år enligt KI

21 dec 2023

Konjunkturinstitutet (KI) ansluter till allt större skara av aktörer som tror på flera räntesänkningar under 2024. I sin senaste prognos menar de att sänkningarna börjar till sommaren och pågår till tredje kvartalet 2025 då styrräntan är 2,25 procent, det vill säga närmare hälften av dagens styrränta på 4 procent. I dag ligger räntan på 4,00 procent.

Även Riksbankchef Erik Thedéen har börjat mjukna och säger enligt DI att sedan det penningpolitiska mötet i slutet av november har det kommit flera positiva signaler om inflationsutvecklingen, både i Sverige och i omvärlden, och därtill har kronan stärkts. Det är positivt för inflationsutsikterna.

– Vi är mer optimistiska än Riksbanken hur varupriserna utvecklas, säger Albin Kainelainen, generaldirektör på KI, i deras prognos. Efter det senaste positiva inflationsutfallet ser vi tydliga tecken på att priserna på varor som vanligtvis importeras har slutat stiga och nu ligger still. Vi ser inte vad som skulle kunna få dem att börja stiga igen på samma sätt. När det gäller hushållens ansträngda situationen säger han att läget kommer förbättras något under nästa år. Lönerna antas stiga lite mer än inflationen.

Även storbanken SEB stämmer in kören och säger i ett marknadsbrev att sannolikheten för att Riksbankens första räntesänkning kommer redan i mars nästa år är nu uppe på 80 procent.

Föregående artikel ”Sänk ROT-avdraget”
Nästa artikel Minska trycket i miljörummen i jul

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här