AnnonsElectrolux Professional AB

Flest vattenskador i kök allt färre i bad & dusch

29 dec 2022

Andelen vattenskador i bad och dusch fortsätter att sjunka och står för 25 procent av alla vattenskador. Flest vattenskador sker i köket.

Över 30 procent av alla vattenskador sker i kök, och antalet fortsätter att öka. Foto: Adobe Stock.

Över 30 procent av alla vattenskador sker i kök, och antalet fortsätter att öka, ändå ägnas minimalt med tid åt att vattensäkra köket, både i samband med renovering och semester. Det är slutsatser man kan dra av statistiken i Vattenskaderapporten, som bygger på 40 665 vattenskador i Sverige.

–Köket och framför allt läckage från diskmaskin, kyl och frys, toppar idag statistiken för vattenskador i svenska hem, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum, som varje år ger ut Vattenskaderapporten.

Om du ska renovera badrummet:

Satsa på ett modernt tätskikt och anlita auktoriserade, godkända hantverkare som monterar och ansluter golvbrunnen och tätskiktet korrekt. Då minskar risken för vattenskador avsevärt.

Om du vill undvika vattenskada i köket:

Kör aldrig diskmaskinen när du inte är hemma eller inne i huset. Om det blir en läcka medan du är borta, så hinner skadan bli stor.

Stäng av den lilla vattenkranen som förser diskmaskinen med vatten. Det ligger alltid ett tryck i kranen, vilket innebär en risk. Stäng av kranen när du inte använder diskmaskinen.

Kontrollera så att ingenting täpper till avrinningshålet i kylen. Det är lätt hänt att plast från förpackningar eller lösa grönsaker faller ner i hålet och täpper till. Effekten blir ett läckage från kylen. Det är en av de vanligaste orsakerna till vattenskador vid kyl och frys.

Var noga med att stänga kyl och frys ordentligt innan du åker hemifrån. Det är lätt hänt att en dörr till kyl eller frys blir stående lite på glänt i samband med att matvaror packas och slängs. Med en extra koll innan avfärd blir hemkomsten betydligt trevligare!

 

 

Föregående artikel Var tredje hushåll pessimistiskt om ekonomin
Nästa artikel Dags att ”motionera” innan årsskiftet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här