AnnonsElectrolux Professional AB

För den som letar efter ny bostad är det köparnas marknad

30 maj 2022

För den som letar efter ny bostad är det köparnas marknad nu, enligt Hemnet. Hushållens köpkraft sjunker i takt med att boräntorna stiger. Med det nya ränteläget kan kostnaderna komma att stiga med cirka 60 000 kr om året.

Stockholms bostadsmarknad fungerar uselt
-Vad gäller bostadsrätter i Stockholms innerstad ger det nya ränteläget förstås en särskild påverkan eftersom prisläget där har varit så högt, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Enligt Swedbanks ränteprognos får ett genomsnittligt hushåll räkna med 2 000 till 2 700 kronor högre boendekostnader per månad jämfört med innan. Positivt för hugade bostadsspekulanter är att budgivningshetsen från i vintras är bortblåst – det råder ingen brist på objekt längre. Många vill sälja nu medan köparna väntar.

Utbudet på Hemnet är högt med andra ord ”all time high”, menar analytikern Erik Holmberg på Hemnet. I Stockholm, där många har mycket högre bolån än på andra håll i Sverige, räknar Swedbank med att boendekostnaderna stiger med 4 400–5 500 kronor för det genomsnittligt hushållet med två vuxna. Det är alltså cirka 60 000 kronor om året som det nya ränteläget kommer att bränna för många Stockholmsfamiljer.

Men det är svagare prisförväntningar än tidigare, och även Riksbanken har den gångna veckan kommit med en dämpad prognos. Som följd av stigande räntor, höga energipriser och en svag utveckling för disponibelinkomsterna, faller bostadspriserna i Sverige något de kommande åren.

– I riket som helhet står villamarknaden emot bra, även om man i Stockholm ser litesvagare villapriser nu. Vad gäller bostadsrätter i Stockholms innerstad ger det nya ränteläget förstås en särskild påverkan eftersom prisläget där har varit så högt, säger Erik Holmberg.

Källa: Svd

Föregående artikel När styrelsen går på fälgarna…
Nästa artikel Interimsstyrelsen undanhöll avtal och åkte på miljonnederlag i tingsrätten 

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här