AnnonsElectrolux Professional AB

Föreningar mer belånade de senaste tre åren

20 apr 2022

Bostadsrättsföreningars genomsnittliga skuld har ökat på tre år. Det konstaterar Finansinspektionen i sin rapport om bolånemarknaden som presenteras idag.

Sedan 2017 kartlägger Finansinspektionen inte bara de som köpt lägenheters lån, utan även bostadsrättsföreningarnas lånesituation i sin årliga rapport över den svenska bolånemarknaden.

Den genomsnittliga belåningen låg 2021 på 6100 kronor per kvadratmeter, visar årets rapport. Högst belåning har föreningar i Stockholm och Göteborg. Som väntat har även föreningar i nyproduktion högre skulder än de i äldre bestånd. Sedan 2019 har bostadsrättsföreningars skulder ökat med 4,5 procent enligt Finansinspektionens undersökning.

Samtidigt konstaterar myndigheten att bostadsrättsföreningar med kommersiella lokaler är mer utsatta efter pandemin då fler lokaler stått tomma och många hyresgäster har haft allt svårare med sin verksamhet. Om räntorna stiger kan de drabbas dubbelt och behöva höja sina avgifter för att täcka de ökade utgifterna.

När det kommer till bostadsrättsinnehavare uppger Finansinspektionen att allt fler nya låntagare har tagit större bolån i förhållande till sin inkomst. Det är i och med det känsligare för högre räntenivåer än tidigare.

Föregående artikel Ny ägandeform kommer till Nacka
Nästa artikel Veckans fråga: Egenförvaltning eller lägga ut allt på extern förvaltare. Hur gör ni?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här