AnnonsMiele

Föreningen tvingas renovera sina gamla fönster – ett kostsamt projekt

14 jul 2023

Bostadsrättsföreningen Vasa Solna 2008, Vasavägen 6 i Solna, ansökte om bygglov för ett och ett halv år sedan för att byta ut sina gamla fönster och balkonger från 1956 men fick nej, Solna kommun avslog ansökan och de tvingas reparera dem istället.

Fastigheten där balkonger och fönster ska renoveras eftersom ”Fönster av så hög kvalité finns inte längre på marknaden och även den arkitektoniska kvalitén förefaller vara hög”, enligt Solna kommun som avslog föreningens ansökan om bygglov. Foto: Torbjörn Johansson

Motiveringen från Solna kommun var att ”Fönster av så hög kvalité finns inte längre på marknaden och även den arkitektoniska kvalitén förefaller vara hög”. Föreningen har inte råd att driva ärendet längre och tvingas renovera de 159 fönstren vilket innebär stora kostnader för föreningen och är även sämre ur miljö- och energisynpunkt. Gonnie Björninger, suppleant i styrelsen är besviken.

-Jag trodde det fanns något bidrag vi kunde söka men det finns det inte.

Övriga byggnader i omgivningen har bytt ut sina fönster. Fastigheter som är byggda samma år.

-Om de fått bygglov eller inte kan jag inte svara på. Vi ansökte om bygglov för fönster, balkonger och fasad. Hela resan har blivit enormt kostsamt och man tar in underleverantörer och det pockar på. Fram till dagens datum (13 juli) handlar det om 2,3 miljoner. Och det är bara kostnader för fönster.

Många av detaljerna på de Pivothängda fönstren finns inte kvar på marknaden längre vilket medför att de måste tillverkas på nytt och nya kostnader tillkommer.

-Det är många äldre och pensionärer i föreningen som kanske inte har så gott ställt. Det känns som om vi har rätten på vår sida men vi har inte råd att driva det här vidare.  Fördelarna att byta ut fönster är betydligt fler än nackdelarna, avslutar Gonnie.

 

Föregående artikel Skillnader mellan inre och yttre reparationsfond
Nästa artikel För låga avskrivningar rullar problemen fram i tiden

2 Kommentarer

  1. Helt rätt av Sona kommun, äntligen någon som förstår att nya fönster håller betydligt lägre kvalitet och har mycket kortare livslängd än fönster från 50-talet. Om föreningen nu får en hög kostnad för att renovera beror det på att man inte hållit efter fönsterna som man borde. Nya fönster är också väldigt mycket fulare.
    //Annika

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här