AnnonsElectrolux Professional AB

Föreningens ekonomi blir din ekonomi

9 jan 2023

Hur vet man om en bostadsrättsförening är bra? Vad och vilka siffror ska man titta på? Föreningens belåning per kvadratmeter är en viktig faktor. Från och med årsskiftet infördes nya krav i årsredovisningslagen vad en årsredovisning och en förvaltningsberättelse för en bostadsrättsförening ska innehålla.

Nu tvekar många köpare att köpa bostad på ritning.
Har föreningen en hög belåningsgrad? Kanske har de gjort en omfattade renovering?

I årsredovisningen för en bostadsrättsförening ska det bl.a. ingå en kassaflödesanalys där föreningens in- och utbetalningar under räkenskapsåret redovisas. Från årsskiftet är det också krav på nyckeltal och upplysning vid negativt resultat. Allt för att underlätta förståelsen av föreningens verksamhet och för att kunna göra ekonomiska jämförelser med andra bostadsrättsföreningar.

Om föreningen har en hög belåning innebär det en större risk för dig som bostadsrättshavare. När räntan går upp innebär det också att avgifterna går upp. Har du dessutom privata lån riskerar de också att bli dyrare.

Hur räknar man ut belåningsgraden? Genom att dela föreningens skulder med total bostadsyta får man fram belåningsgraden som vanligtvis ligger mellan 0-12.000kr. Tumregeln är att allt under 5 000 kr/kvm är bra, över 10 000 kr/kvm bör man sätta sig in lite mer i varför belåningen är så hög. Kanske föreningen har gjort en omfattade renovering?

Lägre belåning i en bostadsrättsförening innebär i någon mening att risken är lägre i själva föreningen men att du måste sannolikt betala mer för lägenheten istället.

Att jämföra räntekostnaderna med nettoomsättningen ger också intressant info om bostadsrättsföreningens ekonomi. Om mer än 40 procent av nettoomsättningen går åt till räntor är det ett dåligt tecken. Helst ska den ligga under 30 procent.

Från årsskiftet måste mäklarna bli tydligare med bostadsrättsföreningarnas skuldsättning, och föreningarna ska redovisa nyckeltal. En förändring som välkomnas av branschen – men banken SBAB spår att mindre välskötta föreningar kan få en smäll.

Föregående artikel Skapa hype kring energispar
Nästa artikel Batterier – framtiden väntar runt hörnet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här