AnnonsElectrolux Professional AB

Förenkla för dem som vill ha sina amorteringsunderlag

19 okt 2023

Finansinspektionen (FI) föreslår en förändring som är till nytta för bolånetagare som vill få tillgång till sina amorteringsunderlag. Denna ändring syftar till att öka konkurrensen på bolånemarknaden och förenkla för bolånetagare.

När räntorna har stigit markant har många bolånetagare upplevt ökad ekonomisk press. Många försöker nu förhandla med olika låneinstitut för att sänka räntekostnaderna. Ett användbart verktyg i detta sammanhang är amorteringsunderlaget. Detta dokument visar vilka villkor som gäller för amortering på ett befintligt bolån som man överväger att flytta, hur mycket som amorteras för närvarande, och vilken värdering av bostaden som används som grund för amorteringen.

Men det finns det utmaningar. En FI-undersökning visar att det kan ta tid innan kunder som begär sina underlag faktiskt får dem. Dessutom tillhandahålls flera av dessa underlag inte elektroniskt utan i fysisk eller i pappersform. I en digitaliserad värld framstår detta som obekvämt. Det är särskilt problematiskt då bolånetagare inte kan byta låneinstitut förrän de har fått sina amorteringsunderlag.

Enligt FI:s förslag ska låneinstitut kunna ta emot begäranden om amorteringsunderlag elektroniskt. På samma sätt ska kunderna kunna erhålla dessa dokument elektroniskt.

Syftet med förslaget är att göra det enklare och snabbare för kunder att få tillgång till sina amorteringsunderlag. Förslaget förväntas öka rörligheten och konkurrensen på bolånemarknaden samtidigt som det minskar möjligheten för företag att utnyttja kundernas beroende av sina amorteringsunderlag. Förslaget planeras att träda i kraft den 1 juli 2024

 

 

Föregående artikel Dags att göra en OVK:are
Nästa artikel Patrik gör livet lättare när grannsämjan hotas

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här