AnnonsElectrolux Professional AB

Företagare tömmer bostadsrättsföreningar

10 apr 2024

En mardröm för de boende. Plötsligt fick medlemmarna i bostadsrättsföreningarna brev om att deras men skulle säljas på exekutiv auktion på grund av obetalda räntor. Foto:Adobe Stock

En byggföretagare i Södertälje och hans nätverk har systematiskt mjölkat bostadsrättsföreningar på miljoner och lurat minst ett hundratal bostadsköpare rapporterar SVT.

Bostadsrättsföreningarna har inte betalat sina lån till banken. Detta trots att bostadsrättsinnehavarna har betalat sina avgifter varje månad.

Nu vill banken ta tillbaka bostäderna och bostadsrättsföreningen riskerar konkurs. Då kan bostäderna bli hyresrätter, medan de boende sitter kvar med sina privata banklån.

Byggföretagaren har byggt bostadsrättshus i Huddinge och Österåker. I stället för att lämna över föreningen till de boende har byggföretagaren och hans vänner och anhöriga kontrollerat bostadsföreningarnas styrelser i flera år. Under tiden har föreningarna tömts på pengar. De boende har inte haft någon insyn i hur föreningen sköts. Medlemmarnas avgifter har bland annat använts till företagarens advokatkostnader och betalningar för fakturor som inte alls har med föreningen att göra. Först när kassan är tömd har medlemmar i föreningen lyckats ta sig in i styrelsen för att försöka reda upp situationen och undvika konkurs.  Det pågår just nu också civilrättsliga processer mellan företagaren och bostadsrättsföreningarna.

Detta visar att bostadsrättsföreningen som boendeform kräver engagemang av de boende från start.

Ekobrottsmyndighetens brottsförebyggande specialist Sara Persson kommenterar de flesta inte köper bostadsrätt för att de älskar att gå på stämmor och engagera sig i ekonomi och renoveringar. Man köper en lägenhet för att ha någonstans att bo och tycker många gånger att det är praktiskt att någon annan tar ansvar. Men det gör bostadsrättsföreningen sårbar. Att bostadsrättsföreningar används som brottsverktyg har blivit vanligare:

–Varje år flödar omkring 120 miljarder igenom landets bostadsrättsföreningar. Det gör föreningarna attraktiva för oseriösa aktörer och kriminella, säger hon till svt.se.

Föregående artikel Varmt välkomna till Lilla styrelsedagen den 14 maj!
Nästa artikel Göteborg hugger ner skog – riskerar översvämning

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här