AnnonsMiele

Förvånande att bostadspriserna stiger

2 mar 2023

Många banker räknar med att bostadspriserna i Sverige ska backa men för andra månaden i rad steg bostadspriserna i Sverige, enligt statistik från SBAB och Booli.

– Det är lite förvånande. Men vi har haft en lång period med brant fallande bostadspriser. Också omsättningen av bostäder har gått ned kraftigt. Så det har funnits ett uppdämt behov av att byta bostad, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Statistiken bygger på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli under den aktuella perioden.

Robert Boije tror att personer som varit på bostadsmarknaden en längre tid nu vågar byta bostad igen, och att det driver upp priserna.

– Nu har man sett priserna falla ett tag och är inte lika rädd för att byta bostad längre, så länge man säljer och köper på samma marknad. Säljer man sin bostad innan man köper en ny behöver man inte vara så orolig, säger han.

Hittills i år sticker lägenheter i Storstockholm ut i statistiken. De har stigit med 5 procent sedan årsskiftet.

Även i Storgöteborg och Stormalmö stiger priserna på både villor och lägenheter, om än inte lika mycket som i Stockholm.

Även lägenheter i norra Sverige sticker ut. De steg med 6,2 procent i januari.

Trots att siffrorna kan se muntra ut räknar SBAB fortfarande med att priserna ska ned med runt 20 procent.

– Det är positivt att vi inte fortsätter att se ett jättestort prisras. Men eftersom vi inte har sett räntetoppen än är det för tidigt att ropa hej. Mycket talar för en tung bostadsmarknad under stora delar av våren, säger han.

Föregående artikel Bostadsrättföreningen är en del av din privatekonomi
Nästa artikel Belfor partner till Borätt forum

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här