AnnonsMiele

Framtidens boende med kvadratmetrar på de ”rätta ställena”

11 okt 2022

På spaning mot framtiden. Hur kommer framtidens boende att se ut? Hur kommer bostäderna att se ut? Bekväma, smarta och flexibla.

-Framtidens hus är mer flexibla, med öppna rum som kan delas i flera zoner. Utrymmen som passar nya levnadsvanor, där barnen kan hänga eller familjemedlemmarna kan krypa upp med sina skärmar, säger arkitekt Erik Jarlöv på Urban Design.

Trygghet är något som kommer prägla våra bostäder till stor del i framtiden. Det visar sig nämligen att den allra viktigaste faktorn vid val av bostad om tio år är att bostaden ligger i ett tryggt område.

 

Mindre hem som fyller stora behov

Framtidens boende är mindre till storleken, men har kvadratmetrarna på helt rätt ställen. Allt ifrån kök och badrum till garderober och förvaringsutrymmen är noga genomtänkta för att möta dina behov. Vardagsrummet har inte samma betydelse längre som tidigare. Med fler och fler som jobbar hemifrån behöver även hemmakontoret få plats i hemmet, allra helst i form av en dedikerad arbetsyta. Hur vi lever våra liv får allt större påverkan på valet av bostad.

Moderna och tekniska lösningar

Att vi bor mindre betyder såklart inte att vi måste tumma på vardagslyxen. I framtidens boende spelar bra standard och service en ännu större roll. Moderna, tekniska lösningar – som appar och AI – ser till att vardagslunken blir både smidig och rolig. Mindre boyta gör också att rum som förr hade ett givet syfte istället är anpassade för flexibla lösningar och olika aktiviteter.

Motionera fingrarna

Trädgårdarbete påverkar vår hälsa positivt. Vilken tur, för i framtiden kommer intresset för egenodlad mat troligen att vara ännu större än det redan är idag. Oavsett om vi bor i hus eller i lägenhet ska utsidan gärna bjuda på lättåtkomligt natur-njut, där vi kan motionera

Trädgårdsarbete påverkar vår hälsa positivt.

våra gröna fingrar på vår egen lilla odlingsplätt – eller på den gemensamma, för den delen. En del av detta är också att vi värnar mer om naturen: med fler initiativ som gynnar den biologiska mångfalden, som bikupor i bostadsrättsföreningen, insektshotell och fladdermusholkar.

Sociala vanor

I framtiden kommer fler att dela skruvdragare, cyklar och bilar med varandra. Förändrade sociala vanor gör också att vi vill ha fler gemensamma utrymmen att umgås med våra grannar på, som takterrasser och innergårdar. Kanske beror det på att många av oss bor på andra orter än där vi själva växte upp? Då blir det sociala sammanhanget extra viktigt. Eller kanske har vi svenskar äntligen krupit ur våra skal och blivit lite mer kontinentalt sociala

Dela på ansvaret

Bostadsrätten är en svensk tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Men vi tror att den har framtiden för sig. Vi ser nämligen att fler och fler upptäcker även det bekväma med att leva livet i bostadsrättsform – och fördelarna med att dela på ansvaret. Inte minst när det gäller att bo i hus. För visst är det skönt när föreningen tar hand dom de klassiska villabekymren, som fasadmålning och takomläggning?

Klimatsmart byggmaterial

Miljön kommer såklart att spela en ännu större roll när vi väljer boende, med allt ifrån klimatsmart byggmaterial till låg energiförbrukning. Allt fler hus – även högre hus – kommer att byggas i trä, som är ett väldigt klimatvänligt byggnadsmaterial.

Naturnära miljö

Vad är mer avkopplande än en härlig skogspromenad efter en hektisk dag på jobbet? Naturen är viktig för vårt välbefinnande – och i framtiden vill vi bo i en naturnära miljö, men samtidigt ha nära till service och kommunikationer. Vi vill kunna bo där vi vill bo, inte behöva välja bostad efter närhet till jobb och studier. Och med nya, tekniska lösningar och större möjlighet till hemmajobb kan detta bli verklighet. Därför kommer allt fler att vilja bo tryggt och bekvämt, i ett lite mindre samhälle, med naturupplevelser precis runt hörnet.

Föregående artikel Bostadspriser fortsätter falla
Nästa artikel Konflikt om amorteringskravet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här