AnnonsElectrolux Professional AB

Från impopulär ”smyghöjning” till succé

22 okt 2023

Från börjar var IMD, individuell mätning och debitering, en impopulär investering, det talades och viskades om smyghöjning av avgiften och stämningen i föreningen Brf Furan i Oxelösund var lite bitter. Numera hurrar man när vattenförbrukningen drastiskt minskar och fjärrvärmen följer efter.

De boende i Brf Furan sparar 30 000 kr/år vad gäller vattenförbrukningen sedan IMD infördes. Foto: Adobe Stock.

De boende tyckte att det var en smyghöjning men nu är det lugnt. Faktum är att vi sparar 40 000 kr/år på fjärrvärmen och 30 000 kr/år vad gäller vattenförbrukningen. Våra hushåll har sparat 1,1 miljoner liter vatten. Resultatet är att alla (85 hushåll) dragit ner på sin vattenförbrukning sedan IMD infördes. Den som betalar minst för sin vattenförbrukning betalar 7 kr i månaden och den som betalar mest betalar 565 kr i månaden. Mätningarna gjordes i två likvärdiga 3-rummare.

– Själv betalar jag 15 kr i månaden, berättar Boris Klintsjö, vice ordförande i Brf Furan och initiativtagare till IMD.

Han menar att IMD är den mest lönsamma investeringen föreningen har gjort och som fått alla att medverka till en bättre miljö och ekonomi. Investeringen kostade 428 000 kr och har, enligt Boris, en återbetalningstid på mindre än fyra år. Vattenförbrukningen gick ner med 960 000 liter per år och tenderar åt att nå 1,1 miljoner liter vatten år två. Fjärrvärmen, som är tre gånger så dyr per kbm som vattnet, har minskat med 13 procent.

Boris Klintsjö, vice ordförande i Brf Furan och initiativtagare till att föreningen installerade IMD. Foto: Torbjörn Johansson.

– Det var en boende som ringde till mig och sa att det var fel på hans mätare för han fick en räkning på 850 kr första månaden. När vi undersökte problemet visade det sig att han fyllde badkaret varje dag, låg där i en timme och när vattnet kallnade fyllde han på mer varmvatten. Dessutom duschade frun 30 minuter varje dag och diskade under rinnande vatten.

Brf Furan har inte höjt avgifterna på elva år men förra året tvingades de att höja den med tre procent. Om investeringen säger Boris sammanfattningsvis.

– Att installera IMD är det bästa man kan göra, den betalar sig snabbt och är rättvist mot de boende, den som gör av med mycket vatten betalar också mer. Ordförande och VD i
Kustbostäder, kommunens bostadsdelsbolag, har hört av sig till mig och vill att jag ska berätta om IMD, säger en stolt Boris.

Föregående artikel Handdukstorken kan vara en bakteriehärd
Nästa artikel Värdet av att hålla koll på sina avtal

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här