AnnonsFrågor och svar

Gör föreningsarbetet roligt – det finns något för alla

23 apr 2022

Arturo Arques,Swedbank och sparbankernas privatekonom

De allra flesta som köper i en bostadsrätt gör det för att de behöver någonstans att bo och för att de vill ha ett prisvärt boende. Historiskt har det visat sig att boendekostnaden för en bostadsrätt blir lägre jämfört med att bo i en hyresrätt.

Men att bo i en bostadsrätt innebär att du är medlem i en bostadsrättsförening. Som medlem förväntas du ta ett större ansvar för både lägenheten du bor i och föreningens gemensamma utrymmen jämfört med om du ”bara” var hyresgäst och bodde i en hyresrätt. Är man medlem i en förening, oberoende av vilken typ av förening det gäller, förväntas det ett visst engagemang.

För att hela idén med bostadsrättsföreningar ska fungera måste det alltid finnas medlemmar som är villiga att sitta i styrelsen och ta andra förtroendeuppdrag. Tyvärr är intresset för att göra det inte alltid på topp. Anledningen till det är många. Brist på tid, kunskap eller intresse är vanliga orsaker till att många medlemmar väljer att inte engagera sig i bostadsrättsföreningen.

Jag är övertygad om att intresset för att sitta i styrelsen skulle öka om fler medlemmar visste hur roligt och lärorikt det är att sitta en styrelse. Som medlem kan man naturligtvis bidra på olika sätt även utan att behöva sitta i styrelsen. Man kan hjälpa till med att hålla i städdagar, leda trädgårdgruppen eller arrangera olika fester eller gemensamma grillpartyn. Man kan också starta eller ansvara för arbetet med grannsamverkan. I ett område med grannsamverkan samarbetar de boende med varandra.

Avsikten med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten. Ett större engagemang från medlemmarna gör det inte bara trevligare och tryggare att bo i föreningen, det sänker också föreningens kostnader för till exempel reparation och underhåll. Långsiktigt är det också bra med ett stort engagemang bland föreningens medlemmar. Det blir lättare att hitta rätt personer till styrelsen och möjligheten att sköta en större del av den ekonomiska eller tekniska förvaltningen ökar.

Som aktiv medlem har du stora möjligheter att påverka hur föreningen sköter förvaltningen och vilka som sitter i styrelsen. Rådet till alla medlemmar är att engagera sig i föreningen åtminstone under några år. Det är också viktigt att alla medlemmar läser årsredovisningen och lär sig tolka vad som står där och i andra viktiga dokument som tekniska underhållsplaner, ekonomiska planer och föreningens budget.

Ett bra sätt att lära känna sina medlemmar och lära sig mer om föreningens ekonomi är att styrelsen anordnar en informationskväll med föreningens medlemmar där man i lugn och ro går igenom föreningens ekonomi, framtida renoveringsbehov och annan relevant information. Det är också ett bra tillfälle att lära medlemmarna hur man ska tolka innehållet i årsredovisningen. För att locka fler medlemmar att vilja delta kan man avsluta med en trevlig grillkväll.

Ett bra sätt att få fler boende att engagera sig och också lära känna sina grannar är att utveckla föreningens hemsida och göra hemsidan mer levande. Hemsidan kan ha låsta sidor för endast medlemmar och öppna sidor för allmänheten. Med en mer levande hemsida kan medlemmar kontakta varandra, dela med sig av bra information och dela med sig av olika tips och råd. Tänk på att föreningen inte blir bättre än dess medlemmar och att föreningen har den styrelse den förtjänar.

Föregående artikel Ny global standard för skyddsrum
Nästa artikel Billig reparation blev riktigt dyr

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här