AnnonsMiele

Grannarna delar på rum och verktyg

27 jan 2024

Brf Voxnan i Bagarmossen i Stockholm gör det möjligt för grannarna att låna allt från borr till hammare och att hämta möbler och prylar gratis.

Bostadsrättsföreningen Voxnan har 172 lägenheter. Sedan flera år tillbaka har föreningen ett hobbyrum på cirka 50 kvadratmeter på bottenvåningen. Där kan medlemmarna bland annat sy, måla eller snickra. Det går också bra att låna med sig verktyg hem.

– Jag håller gärna på att snickra och tälja, säger Björn Sundin som flyttade in i föreningen för drygt ett år sedan.

Björn Sundin i verkstaden. Foto: David Moro.

Syftet med hobbyrummet är att skapa en större gemenskap och göra saker tillsammans. Det går även att utöva sin hobby.

– Jag tycker det är jättekul att se så många personer i hobbyrummet. Ibland när jag kommer in så kan det vara en full tomteverkstad. Det är trevligt, säger Björn.

Det finns även en Facebookgrupp för hobbylokalen där man kan komma med idéer och ställa frågor om vad som helst. Eller be någon medlem om hjälp. Hobbyrummet var tidigare en lägenhet. Men när lägenheten blev tom så röstade medlemmarna för att det skulle bli ett hobbyrum.

Sedan några år tillbaka har föreningen också ett bytesrum – som ligger mittemot hobbyrummet – på cirka 30 kvadratmeter. Där kan medlemmarna lämna saker som de vill bli av med eller byta ut det mot något annat som finns i lokalen. Det kan vara allt från köksprodukter, leksaker, böcker eller möbler. Och det är helt gratis.

Bytesrummet har uppskattats bland medlemmarna som slipper betala dyrt för exempelvis leksaker till barn. Föreningens medlemmar är engagerade i miljöfrågor – vilket också är en orsak till att de har ett bytesrum. Bytesrummet får dock oftast in fler saker än vad som hämtas av medlemmarna. Därför anordnar de varje vår och höst en loppis för allmänheten. Pengarna som kommer in går till kaffe och fikabröd som det bjuds på i bytesrummet när det är öppet. Hobbyrummet och bytesrummet ger ett mervärde för medlemmarna.

– Man uppmuntras till att lära känna varandra, det skapar en god stämning. Det är också bra för miljön att dela på saker istället för att slänga, säger Björn Sundin.

Utöver Hobbyrummet och bytesrummet har föreningen en festlokal och ett övernattningsrum som alla kan boka.

Föregående artikel Sänkt bolånetak i sikte
Nästa artikel För låga avskrivningar rullar problemen framåt i tiden

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här