AnnonsStyrelsesupport

Grillsäsongen väntar runt hörnet – vad gäller?

24 maj 2021

Just nu befinner vi oss mellan hägg och syren och den ack så efterlängtade grillsäsongen väntar alldeles runt hörnet. Men vad gäller egentligen när det kommer till grillning på uteplats eller balkong? Eller till hemmafester med glada skratt och högljudd musik? Eller sommarfix på den egna uteplatsen?

Just den här sommaren, i takt med att saker och ting sakta förhoppningsvis återvänder mot det mer normala, kommer med största sannolikhet att bli något av en riktig partysommar. Men ska det bli trevligt för alla i föreningen så bör man tänka på några saker.

Grilla på balkongen – en fråga om sunt förnuft och omtanke

När det kommer till grillning är det viktigt att läsa föreningens ordningsregler. Många föreningar vill helst att man använder sig av en el-grill för att minska brandrisken, och ibland säger ordningsreglerna till och med att grillning på balkongerna är förbjudet. Men å andra sidan finns det ingenting uttryckligen i lagen som säger att man inte får grilla på balkongen, så i praktiken har inte föreningen något att sätta emot om någon väljer att grilla på sin balkong. Satt på sin spets så handlar det om sunt förnuft och omtanke om grannarna.

Ett sätt att lösa frågan är ju, om föreningen väljer att förbjuda grillning på balkongerna, att ställa i ordning en grillplats på föreningens gemensamma ytor, exempelvis på gården. En lösning som kanske också leder till lite större sammankomster så att fler umgås och lär känna varandra.

En enstaka stojig hemmafest är ok

Generellt kan man säga att enstaka fester, om än kanske högljudda, är något som grannar får tåla.  Men ideliga fester kan däremot ses som en störning som man inte ska behöva tåla är enligt bostadsrättslagen som definierar en oskälig störning som något som ” kan vara skadligt för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön”. Men det kan ju vara svårt att avgöra vad som i praktiken är en störning, och ofta avgörs det genom en prövning i domstol. Så lagom med party är bäst.

En markis eller inglasat uterum kräver tillstånd

Om man vill montera upp en markis krävs det tillåtelse från bostadsrättsföreningens styrelse. Reglerna för markiser kan vara olika beroende på vilken kommun du bor i, därför är det viktigt att kolla upp reglerna innan man påbörjar arbetet. Inglasning av balkongen kräver oftast både styrelsens tillåtelse och bygglov/bygganmälan. Därför är det viktigt att kolla med kommunens stadsbyggnadskontor om just du behöver ansöka om ett nytt, eller om föreningen har ett aktivt bygglov. Det man också bör tänka på är att bostadsrättsinnehavaren står för underhållet av inglasningen.

Nu väntar vi bara på det fina grillvädret.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här