AnnonsMiele

Grova ekobrott under sju års tid

12 mar 2024

Ekobrottsmyndigheten har inlett åtal mot två ägare och ytterligare två personer från en mäklarfirma, misstänkta för allvarliga och långvariga ekobrott. Åtalspunkterna inkluderar grova näringspenningtvättsbrott, grova bedrägerier och grova bokföringsbrott. Brotten påstås ha begåtts både inom och utanför bolaget mellan 2015 och 2022.

Åklagaren yrkar på sju års näringsförbud för ägarduon, en företagsbot på sex miljoner kronor och en på en miljon kronor mot mäklarens enskilda firma.

De åtalade är misstänkta för grova penning-tvättsbrott, grova bedrägerier och grova bokföringsbrott, där de grova bedrägerierna involverar bolånebedrägerier. Foto: Adobe Stock.

Under ett tillslag i maj förra året genomförde polis och personal från Ekobrottsmyndigheten en räd mot mäklarfirman. De huvudmisstänkta inkluderar den formella företrädaren och fastighetsmäklaren samt en person som påstås vara den faktiska företrädaren, ägare till bolaget tillsammans med mäklaren. De två andra åtalade är den faktiska företrädarens fru och en annan kvinna. Alla är misstänkta för grova penningtvättsbrott, grova bedrägerier och grova bokföringsbrott, där de grova bedrägerierna involverar bolånebedrägerier. Enligt Linda Johansson, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm, innefattar anklagelserna att den faktiska företrädaren och hans fru beviljades oriktiga bolån på 9,8 miljoner kronor och därmed kunde förvärva en fastighet värd 14,3 miljoner kronor. Ägarna misstänks också för flera fall av grova bokföringsbrott där de avsiktligt försummat sina bokföringsskyldigheter, vilket betraktas som grova eftersom de avser betydande belopp och utgjort en del av systematisk brottslighet.

Åtalspunkterna om grov näringspenningtvätt grundar sig på att ägarduon ”medverkat till åtgärder som skäligen kan antas vara vidtagna i penningtvättssyfte i samband med flera förmedlingsaffärer”. Åklagaren yrkar på sju års näringsförbud för ägarduon, en företagsbot på sex miljoner kronor och en på en miljon kronor mot mäklarens enskilda firma.

 

Föregående artikel Missa inte ”Energiåtervinning från spillvatten” – släpps den 19 mars
Nästa artikel Skyddsrum – Vad gäller? – släpps den 26 mars

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här