AnnonsMiele

Gyllene tillfälle att fasa ut kriminella företag

20 mar 2024

Jessica Löfström, vd för säkerhetsföretaget Ansvar Säkerhet menar att den svaga byggkonjunkturen ger byggherrar stora möjligheter att välja bort entreprenörer som fuskar. Foto:Dagmar Forne, Borätt Forum
Bostadsbyggandet har tvärstoppat, byggnadsarbetare blir arbetslösa och byggföretag har svårt att hitta uppdrag. Nu har bostadsrättsföreningar möjlighet att välja företag som sköter skatter, betalar avtalsenliga löner och inte slarvar med säkerheten på arbetsplatsen.

Det säger Jessica Löfström, vd för säkerhetsföretaget Ansvar Säkerhet. Hennes företag gör arbetsplatskontroller, bakgrundskontroller och erbjuder stöd vid upphandling av bygg- och andra tjänster.

I Sverige har vi på kort tid rört oss från ett läge med högkonjunktur och högt tryck inom byggbranschen. För att par år sedan hade bostadsrättsföreningar och andra uppdragsgivare svårt att hitta entreprenörer som kunde åta sig renoveringar och nybyggnader. I ett sådant läge är det inte lätt att ställa krav. Många upptäcker att den stora och välrenommerade firma man anlitat i sin tur tagit in underentreprenörer som utför arbetet, ofta i flera led.

I dag är läget ett annat. Entreprenörer tävlar om jobben och kunden/byggherren har en helt annan möjlighet att ställa krav.

– Krisen ger en möjlighet att ställa om, säger Jessica Löfström.

Hon ger rådet inför en upphandling att kontrollera de företag man har tänkt att anlita och att ställa krav på att företaget betalar skatter, avgifter och löner och att de tar ansvar för arbetsmiljön. Detta bör stå i avtalet.

– Avtalet bör även innehålla en överenskommelse om att entreprenören inte får ta in underentreprenörer utan att dessa är kontrollerade och godkända av byggherren. Det bör också finnas krav på att uppdragsgivaren ska få tillgång till dokumentation som visar att alla regler följs. I avtalet ska det också preciseras vad som händer om entreprenören bryter mot det som överenskommits. Det kan vara vite eller innehållen betalning, säger hon.

På det här sättet ska bostadsrättsföreningen kunna undvika att anlita kriminella företag som använder svart arbetskraft och utnyttjar människor.

– Det tas en del initiativ från branschen, men samtidigt är det svårt för branschen att sanera sig själv. Trycket måste komma utifrån, säger Jessica Löfström.

Föregående artikel Hundratals tips om brott i byggbranschen
Nästa artikel HD fastställer deras grupptalan – en delseger

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här