AnnonsMiele

Hålla igen, hålla ihop och hoppas att det snart går över

6 sep 2023

Hösten är snart här. Vilka frågor ligger på borden hos styrelserna? Vad ska prioriteras och hur ser det ut med ekonomin? Vi tog tempen på sex ordföranden om vad som är aktuellt i deras förening? Det lutar åt att avgifterna är den frågan som sysselsätter styrelserna…

Vad ligger på ert bord nu inför hösten?

-Budgeten men den har vi stenkoll på, sedan är det avgiftshöjningar som diskuteras. Vi höjde avgifterna med fem procent i somras och tvingas nu höja med minst lika många procent igen! Även om det var väntat så vill vi inte höja för mycket. Dessutom har vi lån som ska läggas om. Vi håller på med en utredning vad gäller våra avloppsledningar, i våras kraschade ett rör och då filmade vi alla samlingsledningar och det visar sig att rören behövs relinas.

Richard Arvelius, ordförande, Brf Luftskeppet.

Avgifterna inför nästa år är en fråga som sysselsätter styrelserna.

-Vi måste hålla igen, hålla ihop och hoppas att det snart går över. En positiv nyhet är att vi har installerat kollektivt bredband 1000/1000 megabit och blåst ut den gamla fibern. Medlemmarna betalar 72 kr/mån och elstödet vi fick täckte installationskostnaderna. Dessvärre skulle vi behöva avgiften igen, vi höjde den med åtta procent i somras och efter årsskiftet kanske det blir det dubbla. Det är tur att vi hade låga avgifter från början. Hälften av våra lån är bundna men det är ändå en utmaning. Det kom som en överraskning att vi nog måste relina våra avloppsstammar, det kommer att kosta efter att vi nyligen har renoverat fasaden.

Anki Beijer, ordförande, Brf Ritlaget 3.

– I vår styrelse tittar vi på kostnadssidan, räntorna, budgeten och underhållsplanen, det kanske finns något i den senare vi kan skjuta lite på typ måla om i trapphuset. Vi ska ha ett strategimöte och vi har en stadd och stabil kassa och kommer inte att höja avgifterna i år men däremot nästa år. Då ska du veta att vi inte har höjt den sedan 2007.

Kent M Andersson, ordförande, Brf Gåshaga pirar 5.

-Under året har vi höjt avgifterna med tio procent men vi ligger mycket bra till ekonomiskt eftersom vi har sålt två lägenheter (hyresrätter) i föreningen. I och med försäljningen kan vi amortera tolv miljoner på våra lån. Vad gäller underhåll kommer vi att måla om i entréer och trapphus.

Cristofer Amlert, ordförande, Brf Lingonet.

-Vad gäller avgifterna har vi både sänkt och höjt dem. Vi har sänkt den vad gäller månadsavgiften och höjt den för bilägarna som använder garaget. Vi har gjort en så kallad ”grön växling”. Vidare ska vi justera våra stadgar efter de nya reglerna och vi kikar på att installera solceller och eventuellt byta taket. Vi har ett underhållsfritt rostfritt tak lite lappat här och där men det går inte att installera solceller på det eftersom det rostfria blir för mjukt. Vi ska ta ett samlat grepp om tak och solceller.

Caroline Silverudd-Lundbom, ordförande, Brf Mallen 9                                             

-Vi försöker hålla nere kostnaderna men vi måste belåna oss för den pågående fasadrenoveringen. Vi höjde avgifterna rejält med 25 procent under 2022-2023 vi måste klara oss på det och förbättra istället för att försämra möjligheterna att hålla i pengarna. Vi har två hyresrätter kvar i föreningen och parkeringsplatser som vi hyr ut. Vi har höjt avgifterna för p-platserna och utomhusskötsel har vi lagt på medlemmarna.

Erik Stoltenberg. Ordförande, Brf Kungen 7.

Hur gör ni i er förening för att hålla i kostnaderna? Har du tips & idéer hör gärna av dig till oss på redaktionen: redaktionen@borattforum.se

 

Föregående artikel Prestige hindrar klok lösning
Nästa artikel Självförvaltning bör ha en gräns

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här