AnnonsStyrelsesupport

Haparanda och Skellefteå i topp när Sveriges raketgator listas

19 okt 2021

Nu listar Fastighetsbyrån vilka gator i Sverige som har haft störst prisökning på bostadsrätter de senaste två åren. De kallas Sveriges raketgator. 

Högst smäller Stationsgatan i Haparanda med en ökning på hela 112 procent, hack i häl följer Bogatan i Skellefteå, som har ökat med 100 procent. Fyra av tio gator med störst procentuell ökning ligger just i Skellefteå.

– Skellefteå genomgår en förändring av sällan skådat slag just nu. Bostadspriserna stiger kraftigt och anledningen är att det finns en väldigt stark framtidstro i kommunen. Det blåser positiva vindar i näringslivet bland annat i och med etableringen av Northvolts batterifabrik och inflyttningen ökar, skriver Jan-Erik Lööf, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

John Engström, VD för Fastighetsbyrån, uppger att bostadspriserna stiger kraftigt i kommunen.

Raketgatorna har tagits fram med hjälp av siffror från Svensk mäklarstatistik. Man har jämfört bostadsrättsförsäljningar från oktober 2019 till september 2021 med samma period 2017-2019. Enligt Fastighetsbyrån är endast gator med minst fem försäljningar i varje period med i statistiken.

– Vissa gator på mindre orter med stark tillväxt ökar väldigt kraftigt procentuellt sett. Men efterfrågan på attraktiva, framförallt större, bostäder på dyrare orter har också varit stark vilket återspeglas i topplistan över prisökning i kronor, uppger Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

Enligt Fastighetsbyrån sker de flesta markanta prisökningarna på gator i områden med lägre prisnivåer och på relativt färska bostadsrättsmarknader. Prisstegringen kan också bero på mer lokala faktorer, som när enskilda föreningar förbättras och därmed blir mer populära.

Sett till värdeökning i kronor dominerar Stockholm topplistan stort.

 

 

Föregående artikel Kreditgivare intresserade av energislösande föreningar
Nästa artikel Stor tomtavgiftshöjning väntar Malmös största förening

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här