AnnonsFrågor och svar

Hemkänslan är livsviktig

17 apr 2022

Är det individuellt vad man trivs med? Nej, nästan inte alls! Vi vet för det mesta vad vi trivs med, men vet vi varför?

Det finns ställen där de flesta omedelbart känner sig tillfreds och är beredda att slå ner sina bopålar åtminstone tillfälligt. Platser som inger hemkänsla. Och att känna sig hemma är bokstavligen livsviktigt för oss. Att känna sig hemma innebär att trivas och må bra. Och när vi trivs fungerar vi som bäst, både till kropp och själ. När vi mår bra får vi kraft att leva vårt liv och lyckas med våra intentioner.

”Vi gör våra byggnader och efteråt gör de oss. De styr våra liv”
Winston Churchill, 1922

Det handlar inte om snyggt eller fult. Absolut inte! Trendriktig arkitektur, inredning eller god smak är inte hemligheten bakom hemkänsla och trivsel, fastän många inredningsmagasin och fastighetsbolag i inbjudande bildreportage vill locka oss att tro att det. Hemkänsla eller motsatsen, att inte känna sig hemma grundar sig på hur vår hjärna fungerar och har fungerat allt sedan våra förfäders liv i den vilda och farofyllda naturen.

Att trivas är ursprungligen en fråga om överlevnad och reproduktion och om våra starkaste drivkrafter; att undvika det obehagliga och att söka det som känns bekvämt, njutbart och tryggt. Vi behöver förutsättningar som möter våra grundläggande behov och några av de främsta är att känna sig trygg, fri och att höra till.

Hemkänsla kan uppstå litet överallt. Den behöver inte vara knuten till en specifik plats eller grannskapet där vi bor, även om karaktären på miljön runtomkring oss påverkar. Det kan vara ett kort besök – som när man tar en korv på Circle K, likaväl som en arbetsplats, ett hotellrum, ett hus, ett torg, en stad. En glänta i skogen eller en rastplats vid vägen. Men det kan också gälla för ett sammanhang eller en situation. Vi kan känna oss hemma bland vännerna på en digital plattform, i en speciell arbetssituation eller bland medlemmarna i föreningen.

Det finns portar och trapphus som liksom omsluter en med en vänlig känsla. Vi kan förnimma några sekunders lycka när vi möter en vänlig blick eller växlar några vänliga ord med grannen. En skön sittplats under trädet utanför porten där vi bor, eller en skyddad plats med utblick över torget där vi kan betrakta folklivet kan ge oss en fin stund av stillhet.

Hemligheten bakom den livsviktiga hemkänslan är att när vi trivs stängs kroppens stressystem av och kopplar på vårt lugn-och ro system. Hjärnan får en dusch, en ”änglakyss”, av måbra-hormonerna dopamin och oxytocin, vilket får vår kropp och själ att må bra och återhämta sig. När vi känner att vi trivs blir vi både klokare, snällare, vackrare, friskare, mer kreativa och presterar bättre.

Det lustiga är att de allra flesta människor reagerar på samma sätt på vissa komponenter i miljön. Vi är alla unika, men över 90 procent av våra känslomässiga reaktioner är allmänmänskliga. Det vill säga att vi skrattar, gråter, njuter av och är rädda för ungefär samma saker världen över. De sköna miljöerna har vissa drag gemensamma:

De är småskaliga, överblickbara, där finns intressanta detaljer som stimulerar sinnena och där finns en närhet till naturen. Träd, vatten, fåglar.  Vi gillar platser som har ”något mer att erbjuda” lite mystik, känslan att något intressant finns runt hörnet.

Men hemkänslan består av något mer – att vara socialt accepterad, att höra till. För den som tvingas fly slås sammanhangen och tilliten sönder och det krävs mycket för att bygga upp en hemkänsla igen.

Hemkänslan eller bristen på hemkänsla och tillhörighet styr våra liv. Och det är inte ett dugg mystiskt.

Det beror helt enkelt på hur vår hjärna är formad och fungerar.

Föregående artikel Gröna fingrar och gult vatten – så får ni fart på odlingen i föreningen
Nästa artikel ”Soprum ligger mig varmt om hjärtat”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här