AnnonsMiele

Hetsig budgivning för andrahandsbostad

8 dec 2023

En marknadsmässig hyra? Ja, det trodde familjen, i själva verket var det en överhyra de betalade. Historien kastar ljus över de svårigheter som utländska familjer möter på Sveriges överhettade bostadsmarknad. Victor Ho från Singapore, med familj, blev föremål för en form av budgivning när de sökte en andrahandslägenhet utanför Stockholm.

Ho och hans familj hyrde en trerummare på 78 kvadratmeter i Solna för 17 000 kronor i månaden, i tron att detta var en marknadsmässig hyra. Det visade sig att ursprungshyresvärden, som själv hyrde hela lägenheten för mindre än 17 000 kronor, hade initierat en slags budgivning utan att klargöra detta tydligt för Ho.

Hyresnämnden beslutade att månadshyran borde ha varit 6 500 kronor och familjen kommer nu att få tillbaka en del av den överhyra de betalade. Foto: Adobe Stock.

Efter tre års vistelse i lägenheten, fylld med problem som vitvaruproblem och andra brister, insåg Ho att han betalat överhyra och ansökte om återbetalning med stöd från Hyresgästföreningen. Hyresnämnden beslutade att månadshyran borde ha varit 6 500 kronor, och Ho kommer nu att få tillbaka en del av den överhyra han betalat.

Detta fall lyfter fram de utmaningar som utländska personer kan stå inför när de söker boende i Sverige, särskilt när de inte är medvetna om sina hyresrättigheter och riskerar att utnyttjas av oseriösa andrahandsuthyrare. Roger Höög från Hyresgästföreningen betonar vikten av att skydda sig genom att inte betala kontant och kräva skriftliga kontrakt för att kunna bevisa överhyra i efterhand. Han förutspår också att sådana problem kommer att öka i omfattning på grund av den nuvarande bostadsbristen i Sverige.

Källa: Hem & hyra

Föregående artikel Allt värre situation för bostadsbyggandet
Nästa artikel Röster från vår debatt om byggfusk

1 Kommentar

  1. Bra artikel.
    Skulle gärna vilja få mer info om andrahandsuthyrninng av en Bfr.
    som kan bli aktuellt i vår förening.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här