AnnonsElectrolux Professional AB

Höjda räntor och inflation påverkar brf-ekonomin

2 sep 2022

möte
Det höjda ränteläget och ökade kostnader föranleder många brf-styrelser att höja avgifterna mer än de planerat.

Förra veckans undring från Borätt-redaktionen var hur mycket bostadsrättsföreningar påverkas av det höjda ränteläget.

Svaren tyder på att föreningarna vidtar sina mått och steg – främst genom att höja avgifterna mer än man tidigare planerat.

Av de svarande har 60 procent beslutat höja avgifterna mer än planerat, medan endast 10 procent svarar att de inte kommer att höja sina avgifter.

En förening som anger att de höjer som de tidigare planerat skriver att de utnyttjade de goda tiderna med sjunkande räntor till att amortera. De har också säkrat kapital för underhåll genom att låsa tre av fem lån till bra ränta under åren 2021-2024. De har två lån till rörlig ränta som de har möjlighet att amortera av. Sammantaget menar de att de inte påverkas så mycket av ökade räntor just nu.

Däremot ser man att energikostnaden ökar.

När det gäller planerat underhåll och renoveringar är det inga föreningar som slår back, även om en liten minoritet uttrycker tveksamhet. Det samma gäller planerade investeringar, som exempelvis laddstolpar och solceller.

Föreningarna fick också frågan hur de ser på bostadsmarknadens utveckling framöver.

Här visar det sig att 40 procent inte tror att bostadspriserna kommer att falla, 40 procent tror på mindre tapp, max 5 procent medan 20 procent av de svarande anger att de tror på större fall kring 10 procent.

 

Föregående artikel Det är ett stort ansvar att sitta i en styrelse
Nästa artikel Skillnaden mellan garage och parkeringsplats

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här