AnnonsMiele

Hundratals brf:er tar strid mot prishöjningar

17 jan 2024

Priset på fjärrvärme i Stockholm 2024 blir orimligt högt. Det menar nästan 800 fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som kräver en medling med Stockholm Exergi som vill höja priset rejält, rapporterar Mitti Stockholm.

Som Borätt forum rapporterat om tidigare höjer nu Stockholm Exergi fjärrvärmetaxan med 12 procent. Tillsammans med förra årets höjning blir det totalt 20 procent. Det har fått ett stort antal mängd brf:er och fastighetsägare att gå i taket och göra det enda som egentligen går att göra, begära medling i Fjärrvärmenämnden. Detta eftersom Stockholm Exergi har ett monopol på fjärrvärmen.

Redan hårt pressade Stockholmsföreningar som redan behövt göra större höjningar av avgiften både vad gäller de allmänna kostnadshöjningarna men också i många fall kraftigt höjda tomträttsgälder ta nu strid. Att Stockholm Exergi också står ut på den nationella marknaden för fjärrvärme understryks av att 86 procent av alla ärendena om som kommit in till Fjärrvärmenämnden kommer från Stockholm.

Enligt Mitti.se Stockholm är man särskilt kritisk till hur Stockholm exergi räknat fram sina höga prisökningar. Medan andra bolag motiverar sina prisökningar med ökade kostnader använder bolaget en modell där man jämför med alternativa kostnader för uppvärmning.

– De har räknat på vad det skulle kosta att borra för bergvärme. Problemet är att de har räknat för högt på investeringen, för högt på räntan för att finansiera den och för kort på livslängden, säger Johan Wejdmark, talesperson i fjärrvärmefrågor på Fastighetsägarna Stockholm som agerar ombud åt drygt 200 bostadsrättsföreningar i Fjärrvärmenämnden till Mitti.se Stockholm.

Han påpekar också att Stockholm Exergi hamnat långt från den prognos som bolaget presenterade 2022. Den hade ett spann mellan -2 och +5 procent för 2024.

– Den prognosen missar man med över 100 procent.

Källa: Mitti.se Stockholm

 

Föregående artikel 2023 – stora lokala skillnader på bostadsmarknaden
Nästa artikel Riksbanken ser ljusare på läget

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här