AnnonsMiele

Inflationen steg till 9 procent i augusti

15 sep 2022

Det mesta stiger snabbt i pris – från lunchnotan, tankningen till elräkningen och boräntan. Inflationen, som nu är den högsta på 30 år, slår hårt och brett.

Bränslepriserna sjunker även om bensinen fortfarande kostar strax under 19 kronor per liter. Det är en femma dyrare än för två år sedan. Foto: Adobe Stock

Den tråkiga nyheten är att högre prisnivåer är här för att stanna. Nu krävs det många år av reallöneökningar för att återta köpkraften. Men det finns ljusglimtar. Arbetsmarknaden är än så länge stabil och många har också sparat rejält på sina sparkonton även om aktierna har minskat i värde. Hur länge räcker bufferten?

Andra ljusglimtar är att gas- och bränslepriserna sjunker. Även om bensinen fortfarande kostar strax under 19 kronor per liter. Internationella priser på livsmedelsråvaror har vänt nedåt, vilket på sikt bör avspegla sig i butikerna.

Hur länge inflationen behåller sitt järngrepp vet ingen. De ljusaste prognoserna tror på en vändning redan under nästa år – andra befarar att konjunkturfallet varar betydligt längre än så. En sak är säker förr eller senare vänder det.

 

Föregående artikel Tusenlappar att spara – värmepump sänker elräkningen rejält
Nästa artikel Mer än dubbla utgifter för en familj med två barn

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här