AnnonsElectrolux Professional AB

Hyrde ut lägenheten till ockerhyra

21 jul 2023

Kvinnan i Hägersten hyrde ut sin bostadsrätt om 82 kvm för 16 850 kr/mån till en man. Nu ska hon betala tillbaka 33 546 kr i mellanskillnad till mannen som hyrde bostaden. Det var heller inte kvinnans bostad utan hennes makes företag som ägde den.

Hyresnämndens beslut överklagades av kvinnan och därmed blev det upp till Svea hovrätt att pröva saken, och domstolen valde att gå på nämndens linje.

Svea hovrätt ansåg att skälig hyra skulle ha uppgått till 13 150 kronor per månad. Eftersom mannen ostridigt betalat 16 850 kronor ska mellanskillnaden – 33 546 kronor – återbetalas. Mannen hyrde bostaden från december 2018 till juni 2020. I september år 2020 valde mannen att lämna in en ansökan till Hyres- och arrendenämnden i Stockholm om återbetalning av hyra.

Inledningsvis ansåg hyresnämnden att jordabalkens regler skulle tillämpas eftersom kvinnans makes företag äger bostadsrätten och hans företag borde ha stått på hyresavtalet – då bedöms uthyrningen som näringsverksamhet och valet föll därför på jordabalken. Om kvinnan hade ägt bostaden hade lagen om uthyrning av egen bostad tillämpats på parternas hyresförhållande.

Hyresnämndens beslut överklagades av kvinnan och därmed blev det upp till Svea hovrätt att pröva saken, och domstolen valde att gå på nämndens linje.

Artikeln publicerades först 220518.

Föregående artikel Finansministern kritiserar bankerna: ”Snabba med att höja räntan”
Nästa artikel Är frivilliga kapitaltillskott ett bra alternativ i tuffare tider?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här