AnnonsElectrolux Professional AB

I år och nästa år stiger priserna

22 maj 2024

Förväntningar på lägre räntor har gett bostadsmarknaden ett uppsving. En ny prognos från Swedbank indikerar att bostadspriserna i Sverige kommer att stiga med upp till åtta procent under 2024 och 2025.

Swedbanks rapport, som innehåller en makroanalys av den svenska bostadsmarknaden, förutspår att priserna kommer att öka med 2–3 procent under 2024 och med fem procent under 2025. Maria Wallin Fredholm, ekonom på Swedbank, kommenterar att bostadspriserna redan nu stiger i en svag takt enligt olika datakällor.

Det är en ökad aktivitet på bostadsmarknaden, kortare säljtider och mer intensiv budgivning. Foto: Adobe Stock.

Denna positiva utveckling motiveras av ökad aktivitet på bostadsmarknaden, kortare säljtider och mer intensiv budgivning. Marknaden har vaknat till liv delvis på grund av förväntningar om lägre räntor, en utveckling som redan har börjat materialiseras efter Riksbankens sänkning av reporäntan den 15 maj.

Med en inflation nära målet finns det förväntningar om fler nedjusteringar av reporäntan. Riksbanken planerar ytterligare sänkningar under andra halvåret 2024. Swedbanks analytiker förutspår att den andra nedjusteringen sker i september, med den rörliga boräntan som gradvis följer efter. För närvarande ligger den rörliga boräntan på 4,5 procent, och prognosen är att den sjunker till cirka 3,9 procent vid årets slut och till 3,1 procent vid utgången av 2025.

Andra faktorer som stödjer prognosen om stigande bostadspriser inkluderar prognoser för bolåneräntor och hushållens inkomster, en låg takt inom nyproduktion samt möjliga lättnader i amorteringskrav och bolånetak.

Trots dessa positiva indikatorer kan ett högt bostadsutbud och relativt höga boräntor på kort sikt bromsa prisuppgången.

 

Föregående artikel Att bygga relationer är basen
Nästa artikel Kunde inte buda får skadestånd av staten

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här