AnnonsElectrolux Professional AB

I Stockholm bor vi minst

5 okt 2023

Den genomsnittliga bostadsarean per person i Stockholms län är 37 kvadratmeter, vilket är fem kvadratmeter mindre än det nationella genomsnittet på 42 kvadratmeter. Orsaken till detta är att andelen hushåll som bor i småhus med äganderätt i Stockholms län är den lägsta i landet.

I hela Sverige, förutom Stockholms län, är småhus med äganderätt den vanligaste boendeformen. Runt huvudstaden är det däremot vanligast att bo i flerbostadshus med bostadsrätt.

Solna kommun sticker särskilt ut när det gäller flerbostadshus med bostadsrätter, där drygt en procent av hushållen bor i småhus med äganderätt. Foto: Adobe Stock.

Solna kommun sticker särskilt ut när det gäller flerbostadshus med bostadsrätter, där drygt en procent av hushållen bor i småhus med äganderätt.

Sundbybergs kommun har minst bostadsarea per person i hela landet, med i genomsnitt 33 kvadratmeter per person. Å andra sidan har personer i Kalmar län, Värmlands län och Västernorrlands län störst bostadsarea per person, med ett genomsnitt på 47 kvadratmeter per person.

Småhus med äganderätt är den vanligaste boendeformen i Sverige när man räknar antal hushåll. Om man istället räknar antal personer, är flerbostadshus den vanligaste boendeformen eftersom fler personer i genomsnitt bor i småhus, som är större.

Totalt fanns det förra året 4 883 800 hushåll i Sverige. 39 procent av dessa bodde i småhus med äganderätt, medan 29 procent bodde i flerbostadshus med hyresrätt och 21 procent bodde i flerbostadshus med bostadsrätt.

Föregående artikel Varför så mycket byggfusk i Sverige?
Nästa artikel Lättare att säga upp grovt kriminella

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här