AnnonsMiele

Inflationen bromsar in och landar på 7,6 procent

16 maj 2023

Inflationen faller och landar på 7,6 procent enligt KPIF (KPIF = inflation exklusive ränteförändringar och är det mått som Riksbanken använder för inflationsmålet). Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. Priserna på livsmedel sjönk något under april månad.

– Det har vänt, inflationen är på väg ner. Det är framförallt maten, matpriserna sjunker för första gången på månader. Känslan är att inflationstoppen är nådd, vi har passerat den och är till och med på väg nedåt, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i SVT:s Morgonstudio.

Gurkor blivit 31 procent billigare, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

–De största prisnedgångarna på mat under april står grönsaker och frukt för, exempelvis har gurkor blivit 31 procent billigare, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i pressmeddelandet.

Det är första gången på länge som vi ser sjunkande priser på livsmedel. Sett till prisutvecklingen på årsbasis har dock livsmedelspriserna stigit med 17,5 procent, enligt siffror från SCB. Tro det eller ej, men det finns faktiskt matvaror som inte alls ökat lika mycket i pris som andra. Vissa har till och med minskat i pris! Några exempel är purjolök, avokado, äpplen och blomkål, enligt en rapport från SCB.

Vad kan man själv göra när man märker att det blir lite mindre kvar i plånboken? Tre spartips är att anpassa matvaruinköpen efter säsong, lämna bilen hemma när du kan och se över din elförbrukning.

 

 

 

 

Föregående artikel Föreningen gick i konkurs och innehavaren fick skadestånd
Nästa artikel Hur hög är en väsentlig avgiftshöjning?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här