AnnonsElectrolux Professional AB

Inflationen faller tydligt – räntesänkning redan i juni

7 jun 2024

Inflationen i Sverige har nu sjunkit markant och ligger under Riksbankens mål, enligt Nordeas ekonomer. Detta öppnar upp för möjligheten att Riksbanken kan sänka räntan redan i juni.

Prisnedgångar på mat och elektricitet är de största bidragande faktorerna till den dämpade inflationen, och även tidigare prisökningar på andra varor och tjänster har avtagit. Nordea förutspår att inflationen kommer att hålla sig under Riksbankens inflationsmål på två procent resten av året.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson. Foto: Nordea.

”Den övervägande bilden är intakt, inflationstrycket är lågt,” skriver Torbjörn Isaksson i en analys på fredagen.

Trots detta har Riksbankens chef Erik Thedéen nyligen framhållit att en ytterligare räntesänkning vid mötet i juni är nästintill utesluten. Men Isaksson är inte helt övertygad om att detta kommer att hålla, särskilt med tanke på att kronan har stärkts markant på senare tid.

”Oavsett, det stärker vår syn på fler räntesänkningar under andra halvåret än vad Riksbanken för närvarande signalerar,” skriver Isaksson.

Riksbanken har tidigare indikerat att det troligen blir två räntesänkningar under andra halvåret. I maj sänktes räntan till 3,75 procent.

Föregående artikel Renovera inte sönder värdefulla fastigheter
Nästa artikel Unga kvinnor har svårare att komma in på bostadsmarknaden

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här