AnnonsMiele

Insändare: ”Avgifter äter upp möjlighet att hålla huset i bra skick”

2 mar 2022

Det är tråkigt att en stor del av en icke-vinstdriven förenings utgifter ska behöva gå till skatter eller avgifter, istället för till underhåll. Det menar Alexander Johansson, som är ordförande i en bostadsrättsförening i Karlstad, i en insändare angående artikeln om fastighetsskatt på bostadsrätter.

Jag blev tvungen att besvara er artikel med Peter Englund grund i senaste numret av Borätt gällande en eventuell återinföring av en bostadsskatt.

Jag är bostadsrättsinnehavareoch sitter som ordförande i föreningen som i vårt fall består av inte mer än tio bostadsrätter. Jag jobbar med energieffektivisering dagtid och bedriver föreningen på min fritid likt för de flesta andra brf:er. Jag läste artikeln och vill poängtera att jag inte läst hans hela rapport men tycker att den lyfter ett viktigt och relevant ämne som ligger i tiden.  

För min del så ser jag egentligen syftet med kostnaden, oavsett om det heter avgift eller skatt, som det samma. Pengarna går i slutändan till stat/kommun oavsett namn. Däremot så tycker jag att denna ”avgift” bör ses över på nationell nivå med anledningen att den tillsammans med alla andra fasta avgifter till stat och kommun äter upp vår förenings möjlighet att hålla huset i gott skick till en rimlig kostnad.  

Som bostadsrättsförening har vi nämligen inga som helst möjligheter att dra av moms, nyttja ROT/RUT eller på andra sätt få ner kostnaderna på de tjänster som behövs. Vilket både en villaägare och en fastighetsbolag har möjligheter till?  

Idag (med min vetskap) så baseras fastighetsavgiften på taxeringsvärdet vilket till stor del bygger på hur bostadsmarknadens prisbild förändras. Avgiften/skatten blir rentav högre om huset hålls i gott skick?  

Då kommer jag till min poäng: En bil har en beskattning utifrån dess utsläpp samt drivmedel och ålder. En äldre bil (veteranbil) är till och med skattebefriad. Vore det inte idé och rent ut sagt rimligt att man beskattar hus med samma princip? Och faktiskt få ett värde i att ha en bra energiklass och en morot i att jobba aktivt med att få ner energianvändningen.

Där ett passivhus är helt skattebefriat, ett k-märkt hus är skattebefriat samt att man utifrån energikälla och byggår tillsammans med ovanstående får en skattesats. Nu är systemet uppbyggt med en näst intill motsatt metod.  

Som förening är vi inte vinstdrivande, våra överblivna pengar går till underhåll och renovering. Det är därmed tråkigt att så stor andel av vår årliga omsättning ska gå till fasta avgifter till stat och kommun som istället hade kunnat gynnat föreningar och deras eftersatta underhåll.    

 

Föregående artikel Vem är rädd för fastighetsskatten?
Nästa artikel Få föreningar har ordning på skyddsrummet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här