AnnonsElectrolux Professional AB

Interimsstyrelsen undanhöll avtal och åkte på miljonnederlag i tingsrätten 

31 maj 2022

 

Peabs interimsstyrelse gav bort rätten att använda mark, ett så kallat servitut, till grannföreningen som byggde en garageinfart. De grävde sig in på tomten – gatlyktorna rasade och körsbärsträden föll tills grävskoporna nästan nådde fram till husväggen. Trots att föreningen vann i både tingsrätten och hovrätten driver Peab processen vidare till Mark- och miljööverdomstolen 

– Jag kämpar som ett djur mot Peab, berättar Lille-Mor Sandström Olson som flyttade från Stockholm till Strängnäs för tio år sedan.  

Lille-Mor och hennes man flyttade in i nyproduktionen på Nygatan 30 i Strängnäs i juni 2012. Peab stod för bygget. Lille-Mor är ordförande i föreningen Björkbacken som har 47 bostadsrättslägenheter och en attraktiv tomt där 360 kvadratmeter grävdes upp och inhägnades. Peab skulle även köpa tomten intill och nu skulle det byggas bostadsrätter också där. Byggnadsnämnden i Strängnäs hade hösten innan gett grannfastigheten bygglov att bygga på ”Lille-Mors tomt”. Kort efter inflytten tog Peabs grävskopor över – åtminstone en bra bit av marken där Lille-Mor och övriga bostadsrättsinnehavare bor. Hon blev orolig och kontaktade interimsstyrelsens ordförande. 

– De skulle kolla ledningarna sa han och kom med en massa ursäkter. Han lovade att återställa oredan och marken. Ingenting hände. Några veckor senare fick föreningen ett mejl om att Peabs interimsstyrelse upprättat ett servitutsavtal vilket gjorde det möjligt för dem att ta en bit mark från oss. 

Servitutsavtalet skrevs fyra månader efter att grannfastigheten fått ”bygglovet” från kommunen i Strängnäs. Servitutet godkändes inte av Lantmäteriet. Peab fortsatte gräva för att bygga en garageinfart på ”Lille-Mors tomt”. Garagetrafiken skulle dessutom störa de boende i föreningen. 

– Vi polisanmälde Peab, kommunen drog sig undan, vi kontaktade några jurister. Vi ville ha tillbaka vår tomt, vi stämde styrelsen för oegentligheterna de gjort mot oss och vi ville ogiltigförklara servitutet. 

Det blev förhandlingar i både Eskilstuna tingsrätt där servitutet ogiltigförklarades och i Svea hovrätt där domen löd att Peab/grannfastigheten skulle återställa och sluta använda tomten i Brf Björkbacken. Peab överklagade och driver fallet mot Brf Björkbacken i samråd med sina advokater.

-Vi har förstått av boende i grannföreningen att de gett Peab fullmakt att driva ärendet om de inte pratar med oss.

– Trots att vi hade vunnit målen både i tingsrätten och hovrätten så överklagade Peab till HD som inte tog upp ärendet utan hänvisade till hovrättens dom vad gäller återställande av tomten.  

Till slut stängde kronofogden av tomten/gårdsinfarten på ”Lille-Mors” tomt. Peab/grannföreningen försökte via Lantmäteriet att tvångsta tomten eller göra ett tvångsinstitut. De förlorade igen men gav inte upp utan vände sig till Mark- och miljödomstolen och förlorade igen. Nu prövas ärendet hos Mark- och miljööverdomstolen. 

Har du hoppet kvar om er tomt? 

– Ja, egendomsskyddet i Sverige är starkt och en ny lag är på gång om att kommunen inte kan lämna bygglov utan giltiga handlingar. Det finns även ett rättsfall i HD men man vet aldrig utgången innan dom kommer, avslutar hon. 


Detta är bara ett exempel på hur interimsstyrelser/byggstyrelser kan ställa till det för föreningen. En nytillträdd styrelse möts av ett dukat bord, men alla rätter kanske inte är så smakliga. 

Borätt-TV direktsänder debatten “Har byggstyrelserna för mycket makt?” i morgon kl. 12.00.
Debattörer: riksdagsledamoten Jakob Olofsgård (L), Niklas Widebeck, HSB och docent Erika Björkdahl, föreståndare Institutet för fastighetsforskning, Uppsala. 

  Anmälan debatt


  Föregående artikel För den som letar efter ny bostad är det köparnas marknad
  Nästa artikel FI:s besked: Ingen hjälp till skuldsatta hushåll

  Lämna ett svar

  Skriv din kommentar!
  Skriv ditt namn här