AnnonsElectrolux Professional AB

Investmentbolagen lockas till fastighetsförvaltning

23 feb 2021

Investmentbolagen förvärvar allt fler fastighetsförvaltare på den svenska marknaden. Vilka effekter det kommer ha på marknaden är svårt att förutspå, men det är en utveckling som har gått fort. 

– Det är en trend som syns i hela samhället, att man konsoliderar olika branscher. Jag tror att det är direkt skadligt, säger Per Lindvall, ekonomijournalist med lång erfarenhet på bland annat Svenska Dagbladet. Det har accelererat på senare tid. Bolagen förvaltar mer kapital och försöker hela tiden hitta nya investeringsobjekt. Gränserna för vilka branscher man ska ge sig in i flyttas hela tiden, fortsätter han. 

Investmentbolagen har på allvar fått upp ögonen för fastighetsförvaltningsmarknaden. De senaste två åren har ett antal bolag som är verksamma inom förvaltning av bostadsrättsföreningar bytt ägare. PHM Group, MVI Founds och Fidelio Capital är tre investmentbolag som spänt musklerna ordentligt. 

En viktig frågeställning är hur det påverkar slutkunden, det vill säga bostadsrättsföreningarna. Behöver de vara oroliga över att investmentbolagen etablerar nya prisbilder på marknaden? Per Lindvall har bevakat andra branscher som konsoliderats och tar upp djurvården som ett exempel.  

– Man märkte direkt att pressen på merförsäljning ökade. Något som kostade 1 000 kronor hos veterinären kosta5 000 kronor hos till exempel AniCura. Det kostar pengar att köpa upp verksamheter, och det kapitalet ska ju förräntas och då ökar kraven på avkastning rejält, säger han.  

En marknad i förändring

Utbudet av bostadsrättsförvaltare är fortfarande brett. Branschen är fragmenterad och aktörerna både små och stora. Men investmentbolagen förändrar landskapet. Efter Fidelio Capitals majoritetsförvärv av SBC har andra investmentbolag hakat på – och uppköpen har haglat tätt. Sedan slutet av 2018 har investmentbolagen ovan genomfört 15 uppköp på den svenska marknaden. Nu utmanar de jättarna HSB och Riksbyggen på riktigt. Varför investmentbolagen väljer att satsa på just fastighetsförvaltning finns det nog många svar på, och Per Lindvall drar paralleller till när redovisningsbranschen konsoliderades.  

  Branschen stod inför någon typ av digitalisering, att bygga digitala plattformar och liknande. Man kanske ser någon liknande potential i den här branschen, säger han.  

Fedelio Capital har genom sitt bolag Nabo AB förvärvat bland annat Örehus Fastighetsförvaltning, Bonea och Akevo samtidigt som MVI Founds har satsat på Drifta och FF Fastighetsservice. Det finska koncernbolaget PHM Group, vars majoritetsägare är Norvestor Investments, har köpt upp CEMI, SWEFAB och Crendo fastighetsförvaltning. 

 Men med större kapital i ryggen kan större investeringar ske, till exempel inom digitalisering. Man kan inte enbart säga att det är negativt, utvecklingen inom branschen kan gå snabbare, fortsätter Per Lindvall.  

Hur det faktiskt kommer påverka slutkunden är som sagt svårt att förutse, men det gäller för Sveriges bostadsrättsföreningar att följa utvecklingen och ta in det i beräkningen vid val av förvaltare.

 

SE ÄVEN: Så sparar ni pengar i bostadsrättsföreningen

Faktaruta
PHM Group 
Nordisk koncern med inriktning på fastighetsservice
 och omsättningen är 20 miljoner euro, enligt bolagets egna utsago. Har förvärvat Crendo förvaltning, CEMI och SWEFAB. På PHM Groups ägarlista hittas bland annat private Equity bolagen Norvestor och Interna Partners, där Norvestor är majoritetsägare i PHM Group.  
MVI Funds 
Investerar i lönsamma tillväxtbolag. Förvärvade 2019 bland annat FF Fastighetsservice AB och Förvaltning AB G
raden, som båda bedriver fastighetsförvaltning och tillsammans har en omsättning på cirka 108 miljoner kronor, enligt MVI egna utsago. 2019 omsatte MVI Funds över 1 miljard kronor.  
Fidelio Capital 
Investmentbolag som grundade Nabo och äger cirka 5
9 procent av SBC. Har även genomfört flera uppköp under senaste åren. 2019 omsatte Fidelio över 700 miljoner kronor.  
Föregående artikel Expertens tips: Så spar ni pengar till er bostadsrättsförening
Nästa artikel BM Luft partner till Borätt

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här