AnnonsElectrolux Professional AB

Kampanjstart: Byggfusk Sverige

2 jun 2023

Inbyggd fuktskada i fasaden till en bostadsrättsförening på Lidingö. Byggföretaget Skanska gjorde lagningsförsök under mer än ett decennium innan föreningen gav upp och lät en annan entreprenör byta fasaden helt.

Byggfusket är utbrett i Sverige. Det orsakar stora kostnader och lidande för bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Men fuskarna går oftast helskinnade ur processen.

Det utbredda byggfusket i dagens svenska bostadsbyggnadsbransch beror på ett systemfel: När nya bostadsrätter byggs är byggföretagen själva både beställare och utförare – och dessutom besiktigar och godkänner företaget bygget när det är klart. Lägg därtill att de stora företagen anlitar underentreprenörer som i sin tur anlitar underentreprenörer i flera led.

På Borätt forum stöter vi ofta på bostadsrättsföreningar som kämpar för att få grava fel åtgärdade. Det handlar om läckande fasader, avloppssystem som gett upp efter ett knappt decennium, felinstallerade rör som orsakar vattenläckor och undermåliga elinstallationer.

En ensam bostadsrättsförening är en liten spelare i förhållande till de stora byggföretagen. Brf-styrelser består dessutom av lekmän som ofta saknar både kunskaper och tid att arbeta för sin rätt.

Byggföretagen har resurser att driva juridiska processer mot föreningar, medan föreningen oftast får böja sig och acceptera en förlikning på dåliga villkor.

Nu startar Borätt forum en granskning av mekanismerna bakom de fuskbyggda bostäderna. 

Har din förening råkat ut för byggfusk? Ring vår tipstelefon 08 52 02 52 08. eller skicka ett mail till redaktionen@borattforum.se

 

 

 

Föregående artikel Svårare med otillåten andrahandsuthyrning
Nästa artikel Vi på redaktionen behöver tips från dig

2 Kommentarer

  1. Ja vi är en brf förening som råkat ut för ett antal byggfuskaktiviteter eller felspecificerade applikationer. Vad som är flagrant i det hela är att byggherren/entreprenören är ett kommunalt bostadsbolag där man lagt ut entreprenaden som en totalentreprenad. Då Byggherren är kommunägt kan man tycka att de borde föregå med gott exempel, både m a p på kompetens samt ur etiskt/moraliskt perspektiv. Men så är dock ej fallet. Under årens lopp (10 år) och till dags datum har det uppdagats 6 st byggfusk. Och det är inte slut ännu.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här