AnnonsElectrolux Professional AB

Kan bli billigare säga upp bundna bolån

19 apr 2022

Finansmarknadsminister Max Elger ställer sig nu positiv till Finansinspektionens förslag om att sänka kostnaden för att säga upp bundna lån i förtid. Erik Thedéen, chef Finansinspektionen menade i en tidigare debattartikel att ersättningen till bankerna är för hög och att banken blir överkompenserad. Något Borätt Forum rapporterade om tidigare.

Det handlar om stora belopp som ligger i bundna lån med över ett års löptid, mer än 1600 miljarder kronor. Det som idag avgör hur hög ersättningen till banken blir vid en för tidig uppsägning av bundna bolån är nivån på boräntan, det vill säga “ju högre ränta, desto högre ersättning”, vilket innebär att vissa kunder får betala mer än andra trots att bankens kostnader förblir oförändrade. Något som Erik Thedéen menade är orimligt eftersom banken inte har någon risk alls när lånet väl är löst. Dessutom tar allt fler tar bundna bostadslån, hälften av alla nya bolånetagare, enligt Finansinspektionen. Reglerna slår också hårdast mot de unga bostadsköparna eftersom de ofta är högt belånade och har en högre ränta.

Regeringen är nu försiktigt positiva till Finansinspektionens förslag. I ett inslag i SVT Nyheter menar Finansmarknadsminister Max Elger (S) att man ska få betalt för de risker man tar. Men det är ju också viktigt att hushåll kan teckna bundna lån utan att det för med sig onödiga kostnader.

Den som tar ett lån på en miljon kronor till två procents ränta och binder på tre år, men avbryter lånet redan efter ett år får betala 21 000 kronor för mycket jämfört med bankens verkliga kostnad, enligt Finansinspektionen. En kostnad som FI nu alltså vill ta bort.

Föregående artikel Rörlig räntan förväntas fördubblas
Nästa artikel Ny ägandeform kommer till Nacka

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här