AnnonsElectrolux Professional AB

Kan en styrelse stoppa renovering av bostadsrätt?

16 sep 2024

 

Det är vanligt att bostadsrättshavare inte har vetskap om att dem inte fritt fram får renovera hur dem vill i bostadsrätten. En bostadsrättshavare måste vid vissa typer av renovering ansöka om tillstånd hos styrelsen för att genomföra renoveringen, detta eftersom en bostadsrättshavare äger rätten att bo i bostaden snarare än äger bostaden.

Hur vet en bostadsrättshavare när tillstånd krävs och när ska styrelsen godkänna respektive neka ansökan? Och hur ska en styrelse agera vid en redan påbörjad renovering som saknar tillstånd?

Den 1 januari 2023 kom en lagändring som innebär hårdare regler för bostadsrättshavare som önskar utföra renoveringar i bostaden. Lagändringen innebär även att bostadsrättshavaren riskerar att förlora nyttjanderätten och bli uppsagd.

Tillstånd krävs för renoveringar som innefattar:

  • Ingrepp i bärande konstruktion
  • Installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten
  • Installation eller ändring av anordning för ventilation
  • Installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet
  • Någon annan väsentlig förändring av lägenheten

När en bostadsrättshavare vill renovera bostaden behöver dem ansöka om tillstånd hos styrelsen där styrelsens medgivande ska framgå och om tillståndet ska förenas med andra villkor. Det är även vanligt att styrelsen begär att få ta del av en detaljerad beskrivning av arbetet och offert från en hantverkare eller entreprenör. En av orsakerna till det är att styrelsen vill säkerställa att arbetet är utfört på ett fackmannamässigt och säkert sätt. Vidare kan det behövas ytterligare ansökan och tillstånd från kommun eller myndighet om åtgärder är av sådan art som kräver till exempel bygglov.

Styrelsen ska lämna tillstånd till en åtgärd om den inte är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Om bostadsrättshavaren är missnöjd med styrelsens beslut är det möjligt att vända sig till hyresnämnden som prövar frågan om tillstånd ska lämnas eller inte.
Det händer att bostadsrättshavare renoverar utan giltigt tillstånd, till exempel för att dem inte vet om att åtgärden kräver styrelsens tillstånd. Om en sådan renovering eller åtgärd gör att någon annans säkerhet äventyras eller det finns risk för omfattande skador på någon annans egendom och bostadsrättshavaren inte efter uppmaning avhjälper bristen så snart som möjligt får föreningen avhjälpa bristen på bostadsrättshavarens bekostnad.

Föreningen kan alltså inte stoppa en redan pågående renovering utan behöver i första hand kontakta bostadsrättshavaren och uppmana om ett återställande. Är renoveringen å andra sidan inte en renovering eller åtgärd som innebär att någon annans säkerhet äventyras eller finns risk för omfattande skador på någon annans egendom ska styrelsen be att bostadsrättshavaren inkommer med en ansökan så att ett tillstånd kan ges.

Föregående artikel Nacka – tillväxtdrömmen kom på skam
Nästa artikel Brf:erna går mot en ljusare framtid

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här