AnnonsElectrolux Professional AB

Kö för solceller

26 jan 2023

Det kan dröja ett år innan dina solceller ligger på taket. Det är inte bara elpriset som skjuter i höjden – även efterfrågan på solceller ökar kraftigt. Dubbelt så många installerade solcellsanläggningar i fjol. Kön är lång och växer. Det är också brist på montörer och material.

Enligt nätbolagens statistik så ökar dessutom anmälningarna om att få bygga en solcellsanläggning. Och det är en kraftig uppgång, från 36 200 under 2021 till 94 700 förra året.

– Där ser du svenska folkets vilja just nu, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi.

Branschen hinner inte med. Efterfrågan på solceller ökar liksom väntetiden. Det är brist på både montörer och material.

Men branschen inte hinner med. Det saknas bland annat montörer för att få upp panelerna på taken där de flesta installeras. Men även elnätsföretagen kan i vissa fall ha väntetider innan de kan koppla på anläggningen mot elnätet, enligt Anna Werner.

– Du kan ha uppemot ett års väntetid, säger hon.

Men det kan vara värt väntan. När elpriset har stigit har kalkylerna blivit attraktivare. Det går fortare att räkna hem en anläggning på 150 000 kronor.

– Med de här extrema elpriserna vi har haft har man kunnat räkna hem en anläggning på två år. Annars, med något mer normala priser, så ligger det runt sju år, på en anläggning som håller i 30 år, säger Erik Martinson

Under 2022 installerades strax över 50 000 nya solcellsanläggningar runt om i landet, enligt preliminära siffror från Svensk Solenergi, baserat på de tre största elnätsföretagens statistik. Det är nästan dubbelt så många som under 2021. Och uppgången tilltog under hela året. Även fjärde kvartalet var starkare än tredje kvartalet. Så brukar det inte vara.

– Ofta går installationerna ner under fjärde kvartalet på grund av vinterväder med snö på taken och så, säger Anna Werner,

Branschledande installatören Svea Solars vd Erik Martinson säger att kötiden ligger runt ett halvår, något som tilltagit senaste 1,5 åren. Det är brist på både montörer och material.

Från årsskiftet höjdes det skattemässiga avdraget för installation av solceller, från 15 till 20 procent. Avdraget gäller såväl arbete som material (dock bara om materialet beställs av installatören).

Maximalt avdrag per person och år är 50 000 kronor.

Det går också att få avdrag för system för lagring, det vill säga batterier, av egenproducerad el, med 50 procent av kostnaden.

Källa: Skatteverket

 

 

Föregående artikel Välkomna till Borätt Forum, Miele Professional
Nästa artikel Skillnaden mellan olika entreprenader

2 Kommentarer

  1. Varför finns inga bidrag till bostadsrättsföreningar. Bara villaägare gynnas när man gjorde om solcellsbidrag till skatteavdrag/rotavdrag. Därmed missgynnas skattebetalare i brf gentemot villaägare. Vad är Bostadsrätternas åsikt och åtgärd

    • Vi är Borätt Forum, du får skriva till Borätterna om du vill veta vad de tycker. Men vi håller med, det är olyckligt, men inte mycket att göra åt för närvarande.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här