AnnonsMiele

Kolla kollektivavtal – en enkel match

10 jan 2022

Strax före jul råkade städbolaget utlösa tjuvlarmet i statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka. Polisen kom och grep en kvinna som visade sig sakna uppehållstillstånd i Sverige.

 Magdalena Andersson har enligt uppgift frågat det anlitade städföretaget om de har kollektivavtal, men uppenbarligen inte fått ett sanningsenligt svar.

Det händer ofta att privatpersoner och bostadsrättsföreningar anlitar företag som inte betalar avtalsenliga löner, som inte tar ansvar för arbetsmiljö och som utnyttjar människor som befinner sig illegalt i landet.

Fackförbunden Byggnads och Kommunal har båda lanserat en tjänst – en kollektivavtalskoll – där det går att kontrollera om företaget man tänker anlita har kollektivavtal.

– Det är en bra möjlighet för exempelvis bostadsrättsföreningar att kolla med egna ögon om företaget har kollektivavtal, säger Gabriel Dahlander, pressansvarig på Byggnads.

Han råder kunder att fråga företaget vilka avtal de tillämpar, kontrollera uppgifterna med Byggnads och även fråga den som utför jobbet vilka villkor de har.

Han framhåller också att kunder som får anbud som verkar orimligt billiga bör kolla upp företaget extra noga:

– Ring och fråga fackförbundet och arbetsgivarorganisationen om företaget har kollektivavtal.

Föregående artikel Smarta cykelgarage redo att lanseras
Nästa artikel Vågar du hyra ut via Airbnb? Missa inte den högaktuella debatten

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här